Kina lanserar "super-departement" mot korruption

Peking, 080311 (IPS) – Kinas regering tänker tillsätta flera “super-departement” med förhoppningen att ökad centralisering ska hjälpa till att stoppa korruptionen och det regionala motståndet mot regimens planer för en mer kontrollerad tillväxt.

Men till och med röster inom det styrande kommunistpartiet varnar för att den ökade centralstyrningen inte kommer att leda till något resultat om den inte kombineras med djupare politiska förändringar. Enbart en omstrukturering kommer inte att räcka till för att bekämpa den utbredda korruptionen, det folkliga missnöjet och den eskalerande miljöförstöring som hotar Kinas stabilitet, menar kritikerna.

Sedan de första marknadsreformerna inleddes för 30 år sedan har regimen i Peking redan genomfört fem omstruktureringar och försökt minska byråkratin. Det nya förslaget uppges vara landets mest vågade försök att minska byråkratin och dubbelkontrollerna.

Förslaget ska läggas fram under det pågående årliga sammanträdet för landets parlament – folkkongressen. Folkkongressen roll är främst att bekräfta beslut som fattats av kommunistpartiet.

– Människor från alla delar av samhället klagar på att departementen har mycket makt men dåligt definierade ansvarsområden. Den nya reformen handlar om att förbättra regeringens roll i allmänhetens tjänst, säger Ding Ningning, vid Centret för utvecklingsforskning.

De svåra snöoväder som drabbade Kina lagom till det kinesiska nyåret ledde till att miljontals kineser blev utan el och miljontals migrantaarbetare inte kunde åka hem till sina familjer. Väderkatastrofen avslöjade regimens problem med oklar ansvarsfördelning och handlingsförlamning.

Presidenten Hu Jintao och premiärministern Wen Jiabao har lovat att fattigare delar av Kina ska utvecklas, att rikedomen ska fördelas mera rättvist och att ekonomin ska få bättre balans men de har visats sig vara svårt att kontollera makthavare och industriintressen i regionerna.

– Det pågår en konstant kamp om all framgång. Även om de ville det, skulle de kinesiska högsta ledarna inte kunna utkämpa varje strid, säger Sidney Rittenberg, äffärskonsult som kände den före detta kommunistledaren Mao Zedong.

Bland de förslag som det väntas fattas beslut om vid folkkongressen märks rationaliseringar av flera departement, bland annat transport- och industridepartementet. Dessutom föreslås bildandet av ett “mega-hälsodepartemet”, som ska grenomföra landets nya sjukvårdspolitik och hindra nya skandaler inom matsäkerhet och hälsa.

Det rapporteras också finnas planer på ett nytt super-energidepartement, men enligt kinesiska medier kommer detta att stöta på problem från landets stora statligt ägda oljebolag och de nuvarande energidepartementen.

Ett annat förslag är att uppgradera Kinas miljöbyrå till ett departement – något som skulle ge miljöskyddet högre status och bättre budget.

Alla dessa förslag möter motstånd från delar av den ofantliga kinesiska byråkratin och från de stora statliga företagen – som uppges vara rädda för att de ska tvingas ge en större del av kakan till allmän välfärd och utveckling.

Och om dessa förslag antas kommer det att ta år att genomföra förändringarna samtidigt som Kina står inför utmaningar som måste åtgärdas genast, bland annat den stigande inflationen.

Vissa tjänstemän från kommunistpartiet har varnat för att Kina riskerar ekonomisk nedgång om inte genomgripande politiska reformer som begränsar partiets makt genomförs.

“Det politiska systemets underutveckling påverkar den ekonomiska utvecklingen”, står det i en forskningsrapport om Kinas politiska system som skrivits av Centrala partiskolan, som utbildar höga tjänstemän.

“Medborgarnas växande demokratiska medvetenhet och den allvarliga korruptionen inom partiet och bland regeringstjänstmännen gör det allt mer angeläget att kräva politiska reformer” står det i rapporter som har titeln “Att storma fästningen”.

Författarna till rapporten menar att Kina bör reformera det nationella parlamentet genom att ge det makten att fatta beslut om budgeten och att granska hur regeringen använder medlen. De menar också att framväxten av en fri press är en “oundviklig trend” om landet ska göra framsteg mot korruptionen.

Även de kinesiska ledarna inser att det behövs reformer för att stoppa korruptionen och se till att människors rättigheter respekteras. Men det finns ingen konsensus krig vilken typ av reformer som krävs.

Li Jinru, rådgivare till regeringen och före detta chef för Centrala partiskolan, ser regeringens förslag till reformer som stärker det centrala ledareskaptes makt som ett “genombrott” för Kina reformarbete. Men andra är inte lika positiva.

– En administrativ reform har ingenting att göra med genomgripande politiska reformer, säger Yang Fengchun, statsvetare vid Pekings universitet.

– Om målet är att göra lägre tjänstemän ansvariga för de högre rankade och inte inför allmänheten så talar vi inte om någon egentlig förändring av det politiska systemet, säger han.

Folkkongressens träffas en gång om året under två veckor. Det är det högsta lagstiftande organet i Kina men ombuden utses genom indirekta val och i praktiken är besluten redan fattade av kommunistpartiet.

Antoaneta Bezlova

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *