Afrika: "Man behöver pengar för att kunna bedriva politik"

Kampala, 070618 (IPS) – Fyradagarsmötet 8WAMM, som i förra veckan samlade ministrar med ansvar för kvinnofrågor från medlemsstaterna i Samväldet, avslutades med tillkännagivandet att kampen för demokrati, jämställdhet, fred och tillväxt bara kan bli framgångsrik om kvinnor får tillgång till tillräckliga ekonomiska medel.

Temat för mötet, som hölls i Ugandas huvudstad Kampala i förra veckan, var “Att finansiera jämställdhet för utveckling och demokrati” och reflekterade den oro som finns över att kvinnors rättigheter är på väg nedåt på utvecklingsagendan.

Den slutgiltiga kommunikén som antogs vid mötet noterar att de flesta av de 30 miljoner barn i Samväldet som inte går i skolan är flickor, att fler kvinnor än män är drabbade av hiv – 60 procent av alla som fått viruset lever i Samväldet – och att bara en handfull av Samväldets medlemsstater har uppnått en 30-procentig kvinnorepresentation i de nationella lagstiftande församlingarna, vilket ses som en tröskel för kvinnors möjlighet att börja utöva inflytande i parlamentariska angelägenheter.

Ministrarna diskuterade också det faktum att kvinnor bara kan avancera politiskt om tillräckliga ekonomiska medel avsätts för detta.

– Man behöver pengar för att kunna bedriva politik. Valkampanjer måste betalas, och eftersom kvinnor ofta saknar tillgång till ekonomiska resurser förlorar de. Också kvinnor som skulle ha blivit goda ledare har fått dra sig tillbaka för att de saknar tillgångar, säger Ssentongo Theopista Nabulya, medlem i det ugandiska parlamentet och fackföreningsrörelsen.

Samväldet är en mellanstatlig organisation som består av 53 självständiga länder, varav nästan alla tidigare har varit brittiska besittningar. Över 30 av dessa hade skickat ministrar till 8WAMM. Samväldets mål är bland annat att främja god samhällsstyrning och ekonomisk utveckling i medlemsstaterna.

Joyce Mulama

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *