Västafrika: Importerat kycklingkött blir hälsofara

Bryssel, 070315 (IPS) – En lastbåt fullastad med frusen mat, däribland tonvis med kyckling från Brasilien, anländer till hamnen Tema i Ghana. Maten flyttas över till fryslager i väntan på vidare transport ut i landet. Då går strömmen.

Många länder i Västafrika, som Ghana, drabbas emellanåt av elavbrott. Enligt Zakaria Yakubu vid organisationen Afrikas gräsrötter innebär detta stora hälsorisker. Om fågelkött hinner börja tina innan strömmen går på igen börjar bakterier frodas – och det finns en risk för att salmonella kan spridas. Afrikas gräsrötter, som har sin bas i Ghanas huvudstad Accra, har av den anledningen länge drivit en kampanj för att av hälsoskäl minska importen av fågelkött. När väl fågelköttet lämnat hamnen kan problemen ytterligare förvärras. Vanligtvis hamnar maten först hos grossister som säljer köttet vidare till lokala butiksägare, som också kan få problem med att se till att maten förblir frusen.

– Kycklingen på den lokala marknaden säljs ofta under bar himmel, vilket är ohygieniskt av flera skäl – ett av dem är att kycklingen tinar upp. Och det som inte säljs under dagen läggs i frysen igen tills nästa morgon. Detta kan pågå i flera månader, säger Yakubu. Mat som fraktas norrut i landet hamnar ofta på öppna lastbilar som kyls med isblock, istället för i särskilda frysbilar som används i rikare länder. Resultatet blir att maten hunnit tina redan innan den nått fram till sin slutdestination.

Afrika har blivit storimportör av det kycklingkött som finns kvar efter att den mest värderade delen – kött från kycklingarnas bröst – tagits bort. Kycklingproducenter i Brasilien, inom EU och i USA säljer det som blir över till Afrika till ett pris som är lägre än kostnaderna för att producera maten lokalt.

Det importerade frysta fågelköttet har svämmat över på den afrikanska marknaden och fått till effekt att den lokala kycklingproduktionen slagits ut.

I vissa länder, som Kamerun och Nigeria, har myndigheterna på senare år motarbetat importen för att skydda den inhemska produktionen. Men i länder som Ghana, Togo och Sierra Leone har man inte lyckats blockera importen. EU har lovat att hjälpa utvecklingsländerna i Afrika, Karibien och Stilla havet, som går under namnet ACP, att förbättra infrastrukturen så att de kan hävda sig bättre i världshandeln. Thijs Berman, holländsk medlem av EU-parlamentets jordbrukskommitté som nyligen granskat fågelindustrin, menar att de fattiga länderna måste gå samman för att kunna hantera importen av mat. Men även de rika länderna måste bidra.

– Vi måste utveckla den allmänna infrastrukturen i dessa länder genom bättre hamnar, järnvägar, vägar och också genom bredbandsuppkopplingar, men framför allt – genom bättre kylanläggningar för köttindustrin.

Meghan Sapp

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *