Pakistan: Många oskyldiga kan avrättas, varnar organisationer

Karachi, 070214 (IPS) – Stoppa omedelbart verkställandet av dödsdomar i Pakistan – annars riskerar många oskyldiga att avrättas. Det kräver den oberoende organisationen Pakistans människorättskommission tillsammans med den Parisbaserade Internationella federationen för mänskliga rättigheter.

Kravet ställs i en ny gemensam rapport från organisationerna, som fått namnet “Långsam marsch mot galgen”, där man påpekar att det finns “mycket allvarliga brister” i det pakistanska rättssamhället. Som exempel hävdar organisationerna att korruptionen är omfattande samt att det finns en ofördelaktig partiskhet riktad mot kvinnor och religiösa minoriteter. Sammantaget betyder detta enligt rapporten att det med “stor sannolikhet” finns risk för att oskyldiga döms till döden i landet.

– Fram tills att det defekta systemet har rättats till kommer många människor, varav ett antal oskyldiga, att hängas, säger I.A. Rehman, ordförande för Pakistans människorättskommission, HRCP, till IPS. Därför bör omedelbart ett tillfälligt stopp för avrättningar införas, menar HRCP.

Ett stopp för alla avrättningar skulle bland annat innebära att de som dömts för brott mot landets kontroversiella hädelselag skulle skonas. Minoritetsgrupper i landet, i synnerhet kristna, har länge hävdat att denna lag har använts för att förfölja dem. Den USA-baserade organisationen Human Rights Watch, HRW, ställer sig bakom kravet om ett tillfälligt stopp för alla avrättningar, som ett första steg mot avskaffandet av dödsstraffet.

Ali Dayan Hasan, som arbetar för HRW:s avdelning för Sydasien, menar att rapporten belyser den mycket plågsamma situationen för alla dem i landet som just nu sitter fängslade i väntan på att hängas.

Just nu finns det 7 400 fångar i landets dödsceller, varav en del suttit där i flera decennier. Människorättsgrupper säger att antalet verkställda dödsstraff ökat på senare år. Under första hälften av 2006 avrättades 54 personer i landet. Enligt HRCP:s rapport har även antalet brott som är belagda med dödsstraff ökat med tiden. I samband med att Pakistan fick sin självständighet 1947 var enbart mord och förräderi belagda med dödsstraff. Idag finns det 27 brott som kan leda till dödsstraff, bland annat hädelse. Många av de hårda straffen infördes under general Zia ul-Haqs militärdiktatur mellan 1977 och 1988. HRCP har vädjat till landets regering att minska antalet dödsstraffsbelagda brott, men organisationens ordförande I.A. Rehman säger att man inte förväntar sig någon snabb reaktion från de styrande.

Att HRCP kräver ett tillfälligt stopp istället för ett totalt avskaffande av dödsstraffet beror på att man hoppas kunna väcka en debatt om frågan. Rehman medger att det fortfarande återstår mycket arbete för att övertyga allmänheten om vikten av att helt avskaffa dödsstraffet.

– Allmänheten tycks inte stödja ett avskaffande för närvarande. Människor har brutaliserats och blivit förvirrade av de religiösa ledare som hävdar att dödande påbjuds av läran. De vill se fler huvuden rulla snarare än färre, säger han. Rehman menar att ett argument mot detta är att det för flera av de brott som i dag kan ge dödsstraff inte finns något stöd inom islam.

Rehman menar samtidigt att de religiöst baserade lagarna i landet måste reformeras. Det gäller bland annat den lag som gör att familjen till en mördad person kan benåda en mördare i utbyte mot ekonomisk kompensation.

– Detta ger offrets familj vetorätt att avgöra om en skyldig ska leva eller dö. Det är en privatisering av rättvisan eftersom mord, som är ett brott mot såväl offer som samhälle, reduceras till att vara en fråga mellan mördare och offrets familj, säger Rehman. HRCP påpekar också att denna lag gör det möjligt för rika människor att komma undan med mord, medan fattiga hängs för samma brott.

Zofeen Ebrahim

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *