Ny global fond för livsviktiga mediciner

New York, 060920 (IPS) – En global fond som ska används för inköp av mediciner till behövande länder lanserades i New York under tisdagen. Pengarna till fonden kommer från bland annat de solidaritetskatter på flygresor som flera länder har infört.

Fonden kallas Unitaid och ska till en början helt riktas in på att bekämpa hiv/aids, malaria och tuberkulos. Tre sjukdomar som dödar miljoner människor i främst fattiga länder.

– Fonden kommer att ha en mycket liten personal och våldigt låga omkostnader, sa Bill Clinton, vars stiftelse Clinton Foundation är en av fondens initiativtagare. Unitaid kommer att förhandla fram leveranser av mediciner till u-länder med läkemedelsföretagen och tror att man kommer att få bra priser på grund av att man köper “stora volymer med låg vinstmarginal mot omgående betalning”, sa Clinton vid lanseringen. Initiativet presenterades på tisdagen av Norges statsminister Jens Stoltenberg, Brasiliens och Frankrikes presidenter Luiz Lula da Silva och Jacques Chirac, samt FN:s generalsekreterare Kofi Annan. 18 länder har lovat att bidra till fonden med bland annat inkomster från solidaritetsskatter på flygresor.

I Frankrike infördes solidaritetsskatten i juli i år. Jacques Chirac uppskattar att skatten kommer att ge 140 miljoner kronor det första året och 1,8 miljarder de närmaste fyra åren. Norge har lovat att bidra med både pengar från stadsbudgeten och medel från en särskild skatt på flygbiljetter. Norges statsminister Stoltenberg uppskattar att den skatten kommer att inbringa ungefär 145 till 180 miljoner kronor de närmaste 12 månaderna. I mars i år kom 13 länder överens om att beskatta flygresor som ett nytt sätt att finansiera internationellt utvecklingsarbete. Bland de länder som enades om att införa skatten finns Brasilien, Storbritannien, Chile, Elfenbenskusten, Frankrike, Jordanien, Mauritius och Norge.

Alejandro Kirk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *