Östafrika: Krav på reformer av poliskåren

London, 060614 (IPS) – Polisen i Kenya, Tanzania och Uganda är för våldsam, korrupt och ställs sällan till svars för övergrepp och misstag, enligt fem nya studier av polisens arbetsmetoder och villkor i de tre länderna.

Rapporterna lanserades på en workshop arrangerad av den ickestatliga organisationen Commonwealth Human Rights Initiative, CHRI och East Africa Law Society. – Invånarna i Kenya, Uganda och Tanzania lider under polisstyrkor som allt för ofta är korrupta och våldsamma redskap för regeringarna, sa CHRI:s chef Maja Daruwala i samband med att rapporterna släpptes i måndags.

CHRI är en enskild organisation som bevakar hur mänskliga rättigheter följs i länderna som ingår i den mellanstatliga organisationen Samväldet. East Africa Law Society är en organisation som samlar advokatförbund och enskilda jurister från regionen.

– Detta slags polisarbete går helt emot de anspråk på att vara demokratier som många regeringar i Östafrika gör, sa Maja Daruwala.

– Polisens roll är att skydda samhället och medborgarna. I Kenya, Uganda och Tanzania skyddar de regeringen, sa Daruwala.

Clare Doube, som också arbetar på CHRI, säger att detta scenario ledsamt nog är en verklighet i många av Samväldets afrikanska medlemsländer. Doube säger att polisens arbetsmetoder och roll i många afrikanska länder följer samma mönster. – De centrala problemen med poliskåren i vart och ett av de här tre länderna har kopplingar till deras koloniala historia. Det koloniala polisarbetet gick ut på att behålla de styrande vid makten och detta mönster finns kvar – trots årtionden av oberoende och demokrati, säger hon. Detta manifesteras på många sätt, bland annat genom hur poliskåren är uppbyggd och administrerad, genom kopplingar och samarbete mellan polis och militär och i relationen mellan regeringen och polischeferna, enligt Doube. – Varje genuint steg mot ökad demokratisering i ett land måste inkludera en demokratisering av polisen, som är ett av statens viktigaste organ, och ett av de som är mest synliga för medborgarna, säger Doube.

Hon pekar på ett sätt att komma åt problemet som lyfts fram i de nya rapporterna – att öka polisens ansvarsskyldighet.

– Straffrihet bör aldrig tolereras och poliser på alla nivåer måste hållas som ansvariga för sitt agerande, säger Doube.

Sanjay Suri

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *