Rabbiner får japanskt fredspris

Tokyo, 060524 (IPS) – Årets Niwano-pris tilldelas organisationen Rabbiner för mänskliga rättigheter som arbetar för fred i Mellanöstern.

Organisationens medlemmar representerar flera olika riktningar av judendomen och engagerar hundratals volontärer. De arbetar främst på tre fronter: att hjälpa arbetslösa israeler, att stödja palestinier som tvingas leva under orättvisa israeliska regler och att sprida det universella budskapet i judendomen.

Det budskapet är att judendomen respekterar alla individer, oavsett deras religion eller tro, säger organisationens ledare Arik Ascherman som rest till Tokyo för att ta emot priset.

Förutom äran får organisationen 200 000 dollar som de kommer att använda i sin kamp för mänskliga rättigheter. Niwano-priset instiftades 1978 av Nikkyo Niwano, grundare av den japanska buddistiska rörelsen Rissho Kosei-kai.

Rabbiner för mänskliga rättigheter hjälper bland annat palestinier vars land har konfiskerats av Israel och medverkar för att stoppa rivningar av hus på de ockuperade områdena.

Rabbinen Yehei Grenimann, som också var på plats för att ta emot priset, säger att en stor del av gruppens diskussioner om fred och tolerans mellan israeler och palestinier hålls ute på olivfälten där palestinska och israeliska volontärer arbetar tillsammans.

– Gräsrotsaktiviteter är mycket mer effektiva för att föra ut budskapet om hopp och bryta ner stereotypa föreställningar än stora, formella konferenser, säger han.

Suvendrini Kakuchi

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *