Nepal: Kungens halv-abdikation räckte inte

Katmandu, 060424 (IPS) – I fredags lovade en hårt trängd kung Gyanendra att han ska överlämna makten till folket. Men demonstrationerna har fortsatt trots kungens uttalande.

Kungen sa i det tv-sända talet att makten ska överlämnas till partierna och att en premiärminister ska väljas. Men många är skeptiska till hur återlämnandet ska gå till. Hur kan en premiärminister utses utan en vald regering eller ett parlament? Bara några minuter efter att kungens tal sänts marscherade tusentals demonstranter på huvudstadens gator och ropade “demokrati” och “häng kungen” innan de stoppades av batongviftade polis och soldater. Chakra Prasad Bastola från Kongresspartiet sa under helgen att kungens deklaration inte räcker för att lösa krisen och han menade att kungens plan kanske inte är förenlig med konstitutionen.

Demonstrationerna mot kungen, som samlat 100 000-tals människor, har pågått sedan landets arbetare för drygt två veckor sedan utlyste generalstrejk och på allvar markerade sitt missnöje med kungen och hans politik. Sedan dess har många våldsamma sammandrabbningar mellan demonstranter och säkerhetsstyrkor skett.

Förra torsdagen förbjöds FN:s observatörer i Nepal att vistas på huvudstadens gator. Under dagen öppnade säkerhetsstyrkorna eld mot en folkmassa. Tre dödades och över hundra skadades.

– Vi hindrades från att röra oss fritt på gatorna och det begränsade allvarligt vår möjlighet att utföra vårt uppdrag. Vi kunde inte bevittna den demonstration som säkerhetsstyrkorna besköt, säger Kieran Dwyer, talesperson för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter i Nepal.

Tre personer dog när kravallpolis besköt en folkmassa på tiotusentals demonstranter som hade samlats i närheten av Ring Road, en väg som omgärdar stadskärnan, där utegångsförbud rådde.

“Polisen gick på demonstranterna med batonger, gummikulor, tårgas och ammunition för att skingra folkmassan. Säkerhetspersonal hindrade Röda Korset-volontärer från att ge första hjälpen till skadade personer.” rapporterade Nepalnews.com.

Regeringen utlyste utegångsförbud sent på onsdagen, efter att sjuparti-alliansen SPA – som lett protesterna mot kungastyret – lovat att fylla gatorna med hundratusentals demonstranter. Myndigheterna varnade för att de som trotsade förbudet skulle skjutas på fläcken och sa att media, sjukvårdare och diplomater inte skulle undantas från förbudet.

Det var första gången i Nepals historia som ambulanser inte tilläts köra genom områden där utegångsförbud råder. Strejken har eldat upp oppositionen. Till och med Katmandus normalt skeptiska medelklass, som under det senaste året knappt har deltagit under de halvhjärtade eller bristfälligt organiserade protesterna mot kungen och hans regering, har under de två veckor som strejken pågått tillsammans med arbetare, hemmafruar, aktivister och partiledare intagit gatorna med slagorden: för demokrati, mot kungastyret.

Oppositionsledarna vidhåller att de bara kommer att lyssna på vad kungen har att säga om han först avsäger sig den makt han skaffade sig genom statskuppen i februari förra året.

Många nepaleser var hoppfulla när monarken tog makten för 14 månader sedan, efter nästan ett årtionde av ett maoistiskt uppror som den folkvalda regeringen inte lyckats kväsa. Konflikten har lämnat landet blödande, både bokstavligt – mer än 10 000 människor hade dött – och bildligt, den politiska och sociala oron hade kört det lilla landet, klämt mellan Indien och Kina, och dess ekonomi i botten.

Men kung Gyanendra förmådde inte skapa fred, inte ens efter att rebellerna gick med på ensidig vapenvila i slutet av förra året. Och i februari, när det hölls lokala val, röstade bara 20 procent av de röstberättigade. Valen bojkottades dessutom av SPA-alliansen.

Alliansen och den allmänna opinionen har under protesterna varit samstämmiga: monarkens politiska välde måste få ett slut. Enligt Nepals konstitution, som skrevs efter revolutionen mot kungahuset år 1990, ska monarkin inte vara styrande utan ceremoniell.

55 FN-anställda har rört sig på Katmandus gator för att observera de omfattande protesterna. Också i mindre städer har stora demonstrationer hållits. Ungefär 3 000 personer har gripits, 1 200 skadats och 13 dödats under de gångna två veckorna.

FN:s representant för mänskliga rättigheter i Nepal, Ian Martin, mötte på torsdagen chefen för den nepalesiska armén för att understryka vikten av att Nepal håller sitt löfte om att låta observatörerna röra sig fritt. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, Louise Arbour, kommer enligt Kieran Dwyer också att ta upp frågan med regeringen.

– Det är uppenbart att demonstrationerna inte kommer att upphöra. Som FN:s generalsekreterare Kofi Annan sa den 13 april: bollen ligger hos kung Gyanendra, säger Dwyer.

Marty Logan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *