Marocko: Islamister till storms mot kampanj mot aids

Casablanca, 060127 (IPS) – Marockos förbund mot aids, ALCS, lanserade nyligen en kampanj för att samla in pengar i kampen mot sjukdomen. Men förbundet hamnade omgående i strid med islamister som anklagar dem för att vilja sprida en “kondomkultur”.

Orsaken till kontroversen är ett program som sändes i tv-kanalen 2M i syfte att samla in pengar till människor som drabbats av hiv eller aids. I programmet uppträdde artister uppträdde och hivsmittade berättade om sin situation.

Genom programmet lyckades den oberoende organisationen ALCS samla in över motsvarande två miljoner kronor.

ALCS bedömer att ungefär 16 000 marockaner är hivsmittade, men eftersom det saknas tillförlitliga siffror kan den siffran i verkligheten vara mycket högre. Men tv-programmet retade upp det islamistiska partiet PJD. I en lång artikel i partiets tidning Attajdid hävdar man att tv-programmet “förde fram användandet av kondomer som det bästa sättet att skydda sig mot aids”. Enligt PJD försöker ALCS införa utländska sedvänjor i landet “utan att ta hänsyn till att Marocko är ett muslimskt land”. I artikeln skriver partiet vidare att “trohet till religion och äktenskap” är det bästa sättet att bekämpa aids, en sjukdom som man menar är “guds straff”. Författaren Mohamed Janboubi, som skrivit en bältsäljande bok om den historiska kampen mot religiös fundamentalism i landet, menar att kritiken egentligen handlar om något annat.

– Det handlar inte om ett arrangemang, ett tv-program, ett initiativ eller ens om kondomer eller sexualvanor. Det går djupare än så – att försöka stoppa samhället från att utvecklas.

PJD lanserade en liknande protestkampanj då en seriebok kom ut i syfte att sprida kunskap om aids, och där kondomer togs upp som ett bra skydd mot sjukdomen.

Abderrahim El Ouali

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *