Iraks minoriteter lever farligast i världen, enligt ny rapport

Washington, 060120 (IPS) – Irak är det land i världen vars minoriteter löper störst risk för förföljelse och massmord, enligt Minority Rights Group International. På andra plats kommer Sudan och Somalia.

Efter de tre farligaste länderna återfinns två länder i Asien: Afghanistan och Burma. Listan ingår i rapporten “State of the World Minorities” som ges ut årligen.

Rapporten kommer samtidigt som en rad studier har visat att antalet konflikter i världen har minskar kraftigt. Men Minority Rights Group påminner om att hotet om massmord tyvärr finns kvar får många folkslag och har därför tagit fram indexet över de farligaste länderna för världens minoritetsbefolkningar. Indexet bygger på en rad undersökningar gjorda av forskare, regeringar och regionala organ de senaste 20 åren. Särskilt viktig har en studie som konflikforskaren Barbara Harff publicerade på uppdrag av CIA 2003 varit. Hon har identifierat sex faktorer som var avgörande för om inbördeskrig eller regimskiften som skedde mellan 1955 och 1997 ledde till folkmord eller politiska massmord. MRG:s nya index bygger bland annat på Världsbankens mätningar av demokrati och god samhällsstyrning, mätningar av konfliknivåer, av den styrande elitens kontakt med folket, av uppdelningen mellan grupper och av ett lands öppenhet mot omvärlden. – Hottabellen försöker identifiera de stater där hoten mot minoriteter är störst, och när vi slog samman de olika faktorerna hamnade Irak i topp, säger Mark Lattimer, chef för Minority Rights Group, till IPS. Han säger att samtliga grupper i Irak, även den shiitiska majoritetsbefolkningen, är hotade på grund av den växande etniska och religiösa uppdelningen i landet. Han säger att valet i Irak har skapat en situation där regeringen är uppdelad efter etnicitet och religion. – Samtidigt har vi ett land som närmar sig inbördeskrig. De sunnitiska upprorsmännen gör sig skyldiga till grovt övervåld och det gör också regeringsstyrkorna mot sunnitiska civilpersoner, och i allt detta har landets mindre minoriteter, bland annat turkmenerna och de kristna, nästan ingen politisk representation. I Sudan fortsätter repressionen av de afrikanska folken i Darfur samtidigt som fredsavtalet mellan regimen och de afrikanska folken i södra delen av landet är skört. Ickearabiska folk i både centrala och östra delen av Sudan befinner sig också i hotfulla situationer, enligt rapporten.

Minority Rights Group konstaterar att vid sidan av konflikten i Darfur så får ingen av de konflikter som rasar i Afrika tillräckligt stor uppmärksamhet i världen.

– Kongo-Kinshasa har varit ett exempels på det i sju år. Det finns krig som leder till miljoner människors död och som knappt får något utrymme i den västerländska pressen, säger Lattimer.



Jim Lobe

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *