Rapport om 10 miljoner “försvunna flickor” skakar Indien

Mumbai, 060118 (IPS) – Övertygande bevis för att selektiva aborter har lett till att tio miljoner flickor inte fått födas de senaste 20 åren publicerades nyligen i den medicinska tidskriften the Lancet. Rapporten har fått indiska politiker och aktivister på fötterna.

Den 12 januari organiserade hälsodepartementet i delstaten Maharashtra ett stort möte för att diskutera vad man ska göra för att hindra de illegala, selektiva aborterna. Bland förslagen som debatterades fanns att göra stickkontroller på kliniker och att förbättra registreringen och övervakningen av fertilitetskliniker. Fosterdiagnostik med syftet att avgöra barnets kön förbjöds i Indien 1994 men förbudet har inte respekterats.

– Efter alla kampanjer vi har genomfört så frågar jag mig vad som krävs för att förändra människors attityd. Men om vi å andra sidan inte hade genomfört våra kampanjer så kanske situationen hade varit ändå värre än den är i dag, säger kvinnoaktivisten Chayanika. Hon är medlem i den Mumbai-baserade organisationen Forum Against Oppression of Women som var drivande i den kampanj som ledde till förbudet mot könsbestämmelse av foster. Aktivisterna är noga med att poängtera att de arbetar mot fosterdiagnostik – inte mot rätten till abort. – I början av kampanjen fokuserade vi oavbrutet på diagnostiseringstekniker och inte på abortlagen, för att hindra det infördes restriktioner kring abort, säger Chayanika.

Studien i Lancet har genomförts av en kanadensisk och en indisk forskare och deras medarbetare. Forskarna kom fram till könet på det andra eller tredje barnet i en indisk familj påverkades av könet på barnets äldre syskon. Av förstfödda barn i Indien gick det 871 flickor på 1000 pojkar de undersökta åren. Om en familj fått en flicka som första barn föll antalet till 759 flickor per 1000 pojkar och om ett par hade redan hade två flickor sjönk andelen flickor ytterligare till 719 per 1000 pojkar. Den enda möjliga förklaringen till detta är enligt författarna till studien könsselektiva aborter.

Studien kom också fram till att kvinnor med hög utbildning föder färre flickor än outbildade kvinnor, vilket tyder på att de par som vet hur de ska göra och har råd, ser till att de får minst en son. Föräldrarnas religion tycks enligt undersökningen inte spela någon roll. Skillnaden mellan antalet födda pojkar och flickor är lägre i progressiva delstater som Kerala och Tamil Nadu men finns även där, enligt studien. Forskarna kommer fram till att en halv miljon flickor “försvann” 1997 – flickor som aborterades enbart på grundval av sitt kön.

Teknik för att kontrollera vilket kön ett foster har blev tillgängligt i Indien på 1980-talet. Kvinnoorganisationer minns den aggressiva reklam som kliniker då gjorde för sina undersökningar. I tunnelbanan satt affischer med budskapet “Betala 500 rupies nu och slipp betala 500 000 senare” – vilket syftade på hemgiften för att gifta bort en dotter.

Efter omfattande kampanjer förbjöds tekniker för att könsbestämma foster 1994 men sex år efter förbudet hade antalet födda flickor fortsatt att minska. 1981 föddes 962 flickor per 1000 pojkar, 1991 var antalet 945 per 1000 och 2001 bara 927 per 1000, enligt indisk statstik.

Det ledde till att flera organisationer krävde tillägg till lagen och metoder för att kontrollera att den efterlevdes. Och 2003 kom Lagen om prenatala diagnostiseringstekniker, PNDT, som dock inte heller har fått önskat resultat.

Sandhya Srinivasan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *