FN:s planer på ny katastroffond går vidare – trots bristande resurser

New York, 051118 (IPS) – FN går vidare med planerna på att skapa en ny katastroffond för humanitära kriser, trots att man hittills misslyckas med att nå upp till målsättningen att få in motsvarande 500 miljoner dollar till fonden.

Den nya fonden kallas Centralfonden för katastrofhjälp, CERF. Den ska göra det möjligt för FN att nå ut med hjälp till offer för naturkatastrofer och andra kriser inom några dagar, istället för efter veckor, som det är i dag. Den nya fonden ska ersätta en tidigare som funnits sedan 1991. FN:s generalsekreterare Kofi Annan har sagt att det är nödvändigt att uppgradera fonden för att på ett mer effektivt sätt kunna bemöta katastrofer.

Enligt planerna ska CERF vara i bruk redan nästa år. Men hittills har bara sju länder – däribland Sverige – utlovat att bidra med pengar till fonden. Hittills har 187 miljoner dollar utlovats från dessa länder. I en rapport som kom på onsdagen anklagar den brittiska biståndsorganisationen Oxfam världens regeringar för att inte ha bidragit med mer stöd till den nya fonden. Oxfam menar att det krävs motsvarande en miljard dollar för att FN på ett effektivt och snabbt sätt ska kunna hantera humanitära kriser, som den jordbävningskatastrof som nyligen drabbade Pakistan.

Oxfam anklagar bland andra USA, Belgien, Frankrike och Australien för att ännu inte ha utlovat att bidra till den nya fonden. – Behovet av denna fond är mer uppenbart än någonsin. Miljontals människor är i desperat behov av hjälp i Pakistan, men FN har bara fått in en fjärdedel av de pengar som krävs, säger Greg Puley från Oxfam.

Julia Spurzem

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *