USA anklagas för försvinnande

New York, 050401 (IPS) – Den jemenitiske medborgaren Abdul Salam Ali al-Hila greps i Egypten, överlämnades till amerikanska myndigheter och försvann i ett och ett halvt år innan han återfanns i USA:s förvar på Guantanamo i Kuba, uppger människorättsorganisationen Human Rights Watch, HRW.

– Al-Hila kidnappades på en gata i Kairo och sedan försvann han när han var i USA:s förvar. Vilka än anklagelserna är mot honom så borde han ha åtalats och fått möjligheten att pröva gripandet, säger John Sifton, forskare på Human Rights Watch.

– En av de mest upprörande aspekterna med hans fall är att han greps i en civil miljö, hölls utan att åtalas och utan alla rättigheter och sedan skickades iväg – inte direkt till Guantanamo utan till flygbasen Bagram i Afghanistan. I ett och ett halvt år fanns han inte registrerad någonstans, säger Sifton.

Al-Hila är affärsman och arbetade också för den jemenitiska underrättelsetjänsten. Under 90-talet arbetade han bland annat med att hjälpa arabiska islamister att söka asyl utomlands, bland annat i Europa. I september 2002 var han i Kairo på en affärsresa när han greps av egyptisk säkerhetstjänst. Inom tio dagar fraktades han till Baku i Azerbajdzjan och sedan vidare till Afghanistan och slutligen – i mitten av 2004 – hamnade han på USA:s fängelse i Guantanamo, Kuba. Trebarnspappan al-Hila höll daglig kontakt med sina familj innan han greps i Egypten. När han plötsligt inte hörde av sig och inte gick att nå kontaktade hans familj myndigheterna. Efter ett tag fick familjen av Jemens utrikesminister veta att de egyptiska myndigheterna hade sagt att al-Hila lämnat Kairo med ett amerikanskt plan på väg till Baku. Ministern sa att de egyptiska myndigheterna hade visat honom ett utreseformulär som al-Hila fyllt i när han lämnat flygplatsen i Kairo. Efter det fick familjen ingen information på över ett och ett halvt år, enligt HRW.

Slutligen – den 14 april 2004 – tillkännagav Jemens utrikesminister Abu Bakr al-Qurbi att landets ambassad i Pakistan hade fått ett brev från al-Hila – skrivet på flygbasen Bagram i Kabul. Brevet är daterat den 12 januari och det är en vädjan om hjälp till Jemens president. Al-Hila skriver att han kidnappats av egyptisk underrättelsetjänst och nu sitter inlåst i ett amerikanskt fängelse i Afghanistan. I juli 2004 får al-Hilas familj ett nytt brev från al-Hila, skickat från Afghanistan, genom Röda korset, och två månader senare får de ännu ett – från Guantanamo. I brevet skriver han att han har flyttats från Afghanistan till Kuba. Det finns inga bevis på att al-Hila sedan dess har släppts från Guantanamo, enligt HRW.

Pentagon har inte velat kommentera fallet.

– Bush-administrationen fortsätter att tro att genom att åberopa ordet terror kan den gripa vem som helst – var som helst i världen – utan någon insyn, säger Sifton.

– Att vända ryggen åt lagen är inte rätt sätt att stoppa terrorismen.



William Fisher

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *