Kanada: Hårdare tag mot sexhandel

Ottawa, 040909 (IPS) – Kanadas regering tänker slå till hårt mot den illegala sexhandeln i landet – särskilt mot smugglingen av kvinnor och barn som utnyttjas som sexslavar. Regeringen har också tagit fram ett förslag som ska förstärka barnens skydd mot sexövergrepp.

Landets justitieminister Irwin Cotler, som var engagerad i människorättsfrågor innan han gick med i regeringen för fyra år sedan, planerar att slå till hårt mot dem som ligger bakom smugglingen av sexarbetare till Kanada. Främst handlar det om kvinnor och barn som smugglas in i landets från Sydostasien och Östeuropa. Regeringen vill göra smuggling av prostituerade till en egen brottsrubricering. Den inledde arbetet med en skärpning av lagarna mot sexbrott och handel med sexarbetare förra året efter att ett antal polisräder i Toronto avslöjat att dussintals barn och kvinnor förts in i landet illegalt av organiserade brottsyndikat för att utnyttjas inom sexhandeln.

Nyligen väcktes också det första åtalet för pedofilibrott begångna utomlands i Kanada. Lagen som gör det möjligt att åtala för sexuella övergrepp mot barn begångna utomlands har funnits i sju år – men det första åtalet väcktes först i juli efter att lagen skärpts.

– Det jag refererar till som den globala slavhandeln är den snabbast växande kriminella industrin i världen, säger justitieministern Cotler. Regeringen har också tagit fram ett förslag till ny lagstiftning till skydd för barnen. Bland annat föreslår man hårdare straff för sexuella övergrepp mot barn och försöker fylla igen de kryphål som funnits i landets lagstiftning mot barnpornografi.

– Om förslaget antas kommer vi att ha den mest övergripande barnskyddslagen i världen, säger Cotler.

Mark Bourrie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *