Kanada: Präst förenar sig med avvisningshotad i kyrka

Ottawa, 040813 (IPS) – Sedan sex veckor tillbaka bor den pensionerade prästen Fred Cappuccino tillsammans med en avvisningshotad flykting i sin egen kyrka för att protestera mot den kanadensiska flyktingpolitiken. Landets regering vill samtidigt upphäva kyrkornas rätt att fungera som fredad plats för människor på flykt.

Den pensionerade prästen förenade sig i kyrkan med Mohammed Samsu Mia, 49, från Bangladesh. Mia tog sin tillflykt till First Unitarian Church i Ottawa redan i juni förra året, sedan han fått avslag på sin ansökan om flyktingsstatus.

Cappuccino hyllades av 250 personer i samband med att han inledde sin protest. Aktionen stöds även av Amnesty International och av vissa oppositionspolitiker samt av landets flyktingorganisationer.

Mia är en av omkring tio flyktingar som just nu sökt skydd i olika kanadensiska kyrkor. Men landets immigrationsminister Judy Sgro meddelade nyligen att hon vill att kyrkorna ger upp sin gamla rätt att ge människor skydd.

Cappuccino menar att många fel begicks i behandlingen av Mias asylansökan.

– Jag är 78 år gammal och beslöt mig för att göra något annorlunda för att hjälpa honom. Han var bedrövad när jag kom hit. Det fanns inte en strimma hopp, berättar Cappuccino.

Mark Bourrie

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *