Minoritetskvinnor utsätts för flerfaldig diskriminering

Genève, 040810 (IPS) – När kvinnor som tillhör minoriteter eller ursprungsbefolkningar utsätts för övergrepp kallas det ofta för ”dubbel diskriminering” av såväl experter som aktivister. I själva verket är ofta dessa kvinnor betydligt mer diskriminerade än så, enligt en ny rapport.

Både män och kvinnor som tillhör etniska minoriteter eller ursprungsbefolkningar utsätts ofta för diskriminering. Men för kvinnorna är ofta situationen mångfalt värre, menar Fareda Banda och Christine Chinkin, som är forskare vid den internationella organisationen Minority Rights Group, MRG. De menar samtidigt att det sexuella våld som kvinnor utsätts för – och som de menar är av ”nästan epidemiska proportioner” – samt alla andra former av övergrepp kan förhindras på ett effektivare sätt.

MRG-forskarna har skrivit en rapport för det pågående mötet inom FN:s kommitté för eliminering av rasdiskriminering, som just nu pågår i Genève. Banda hävdade inför mötesdeltagarna att FN:s organ bör fokusera på hur genderfrågor hänger samman med frågor kring minoriteter och ursprungsbefolkningar.

Författarna till MRG:s rapport kallar fenomenet ”genomskärande diskriminering”.

Enligt MRG:s rapport ignoreras ofta avgörande frågor kring könsordning i studier kring mänskliga rättigheter och minoriteter. Och samtidigt glöms minoriteternas rättigheter bort av de som studerar kvinnofrågor.



Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *