FN vädjar om mer bistånd till palestinska flyktingar

New York, 030218 (IPS) – FN varnar för att matbiståndet till över en miljon palestinier i Västbanken och Gaza-remsan kan ta slut redan i slutet av mars om organisationen inte får mer pengar.

FN:s organ för hjälp till palestinska flyktingar UNRWA bad i december om 94 miljoner dollar för sin verksamhet i Västbanken och Gaza. Hittills har organisationen bara fått in 1,5 miljoner dollar.

– Lösningen på den humanitära krisen i Västbanken och Gaza-remsan vore om utegångsförbuden och avspärrningarna hävdes och att det ekonomiska livet i de ockuperade områdena återupptogs, men bidrag till UNRWA är nödvändigt för att möta de omedelbara behoven, sa FN:s biträdande generalsekretare för politiska frågor Kieran Prendergast till FN:s säkerhetsråd i slutet av förra veckan.

Enligt UNRWA:s chef Peter Hansen behövs 32,4 miljoner dollar till mat till 222 000 familjer på de ockuperade palestinska områdena och ytterligare 29 miljoner dollar behövs för att skapa arbetstillfällen. UNRWA har redan dragit ner på matransonerna till 120 000 flyktingfamiljer i Gaza och 1 600 av organets anställda på Västbanken har avskedats.

– Det internationella samfundet får inte glömma de ockuperade territorierna.

Spänningen där är för hög och behoven för stora, sa Hansen till säkerhetsrådet.

Hansen pekar på Irakkrisen som en anledning till att det går trögt att få in pengar.

– Minskningarna kommer vid ett tillfälle då osäkerheten i regionen gör det ändå viktigare att vi upprätthåller en livlina till flyktingarna. Paradoxen är att vårt katastrofbistånd kanske hotas av att givarländerna håller tillbaka för att se vad som behövs i Irak, säger han.

Ushani Agalawatta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *