FN-konvention om gästarbetares rättigheter i kraft i år

Bangkok, 030216 (IPS) – I år kommer FN-konventionen om rättigheter för gästarbetare att träda i kraft. Det har tagit 12 år att få tillräckligt många att ratificera konventionen på grund av kraftigt motstånd från framförallt de länder som utnyttjar många gästarbetare.

Östtimor var det 20:e landet som ratificerade konventionen som därmed kommer att träda i kraft under året. Men det är långt ifrån säkert att de miljontals människor som reser utomland för att jobba varje år kommer att få det bättre tack vare konventionen. Detta på grund av att många länder är dåliga på att respektera internationella avtal och lagar.

Exempelvis har många stater inte brytt sig om den konvention från 1947 som hittills reglerat gästarbetares rättigheter, säger D P A Naidu som arbetar för Internationella arbetsorganisationen ILO.

– I många länder råder brist på inspektioner som ser till att arbetslagstiftningen följs. Det viktigaste är att det finns en vilja hos regeringarna att se till att åtminstone vissa delar av konventionen efterlevs, säger Naidu. Den nya konventionen utvidgar rättigheterna för gästarbetare och i den erkänns även att arbetare utan riktiga arbetstillstånd har rättigheter, vilket inte var fallet i den förra konventionen. Ett problem med konventionen är att de länder som inte har ratificerat den – bland dem flera av de länder som importerar mest arbetskraft – inte kan tvingas att följa konventionen. Merparten av de asiatiska gästarbetarna jobbar i länder i Mellanöstern som Bahrain, Kuwait, Qatar, Oman och Saudiarabien eller i rika asiatiska stater som Japan, Sydkorea och Singapore. Fler än 19 miljoner asiater arbetar i ett annat land i Asien och 25 miljoner i andra världsdelar, enligt uppskattningar från ickestatliga organisationer. Total finns det upp emot 130 miljoner gästarbetare i världen.

Marwaan MacanMarkar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *