Venezuela: Nya protester för att avsätta Chávez

020905 (IPS) – Venezuelas största fackförening kommer på torsdag att inleda omfattande protester mot landets president Hugo Chávez, i syfte att få honom att avgå från sin post.

Carlos Ortega, ledare för den fackliga federationen CTV, säger att september kommer att bli en månad av konflikter.

Opinionsmätningar har på senare tid visat att det finns ett folkligt stöd för Ortega som en möjlig president i en övergångsregering om Chávez skulle avgå.

Ortega säger att syftet med CTV:s demonstrationer är att protestera mot regeringens ”exploatering” och att man har skjutit upp förhandlingarna om hundratals kollektivavtal mellan statliga myndigheter och facket.

– Vårt mål är inte politiskt, säger Ortega, men han erkänner samtidigt att CTV vill att Chávez ska avgå omdelbart.

CTV spelade en viktig roll i april, när en generalstrejk som facket organiserade tillsammans med näringslivsorganisationen Fedecámaras lade grunden för en militärkupp mot Chávez. Chávez avsattes och Fedecámaras ordförande installerades som ny president, men efter några dagar av folkliga protester återtog Chávez makten.

Tarek William Saab, en av politikerna i Chávez parti, säger att CTV och andra oppositionsgrupper försöker återskapa de förhållanden som gjorde kuppen möjlig.

– Fackets ledning satsar på en kupp, säger han.

Den fackliga ledaren Ortega förutspår ”en stor arbetsmarknadskonflikt”, men han vill inte avslöja några datum eller mer detaljerade planer för protesterna. Andra CTV-ledare har antytt att en landsomfattande strejk – med stöd från Fedecámaras – kan vara på gång i slutet av september eller tidigt i oktober.

– Fedecámaras och CTV har tagit på sig en politisk roll som de aldrig har haft förut, säger Eleazar Díaz Rangel, redaktör vid dagstidningen Noticias.

– I dag är de organisatonernas grundläggande mål att sätta sig upp mot regeringen och fortsätta med sitt motstånd tills den byts ut, säger Díaz Rangel.

Carlos Fernández, Fedecámaras nye ordförande, förutspår att devalveringen av valutan och ökningen av momsen i landet kommer att leda till social oro.

Den venezuelanska ekonomin backade med 9,9 procent under årets andra kvartal, och arbetslösheten har nu stigit till 16,2 procent. Men Chávez menar att landets dåliga ekonomiska resultat beror på näringslivets konspiration för att avsätta honom från makten.

Och det politiska klimatet i Venezuela är fortsatt polariserat och spänt. Chávez vill inte testa sin popularitet i en folkomröstning, innan hans mandatperiod går ut i augusti 2003.

Men CTV:s ledare Carlos Ortega ser det inte som ett möjligt alternativ att låta Chávez sitta kvar mandatperioden ut.

– Chávez måste bort nu. Landet kan inte vänta tills augusti nästa år.

(020905)

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *