Sydkorea: Amerikanska soldater köper kvinnor

Sydkorea, 020905 (IPS) – Mer än 5000 kvinnor är fast i ett prostitutionsnätverk i Sydkorea som vänder sig till amerikanska soldater vid lokala militärbaser. Det rapporterade FN:s migrationsorgan IOM på tisdagen.

Handeln med kvinnor, så kallad trafficking, är ett allvarligt problem i Sydkorea. Hundratals kvinnor förs in i landet varje månad av människohandlare för att användas i sexindustrin. Kvinnorna är till största delen från Filippinerna och Ryssland, ofta under 20 år och välutbildade.

Enligt IOM:s rapport föredras de vid militärbaserna på grund av sina kunskaper i engelska.

Kvinnorna kommer till landet med så kallade E-6-visum, som medger inträde till Korea för arbetare inom underhållningsindustrin. Visumen utfärdas av Förbundet för Koreas specialturism, som är godkänt och reglerat av Koreas kultur och turismråd. Förbundet består av 189 klubbägare som bedriver verksamhet nära de många amerikanska militärbaser som finns i Sydkorea.

Enligt IOM tas dessa “utländska underhållningsartister” till landet för att de ses som “nödvändiga för affärerna i militärbas-städerna, vilka har lidit brist på sydkoreanska kvinnor”.

– Det finns en klar koppling mellan handeln med kvinnor och närvaron av amerikanska trupper, säger Christopher Lom, talesman för IOM.

Sexindustrin i Sydkorea har en historia som sträcker sig tillbaka till tiden då landet var en japansk koloni, från 1910 till 1945, då prostitution var sanktionerat av ockupationsmakten. Många sydkoreanska kvinnor tvingades in i sexindustrin som “trivselkvinnor”.

När Sydkorea befriades från japanskt styre efter andra världskriget invaderades landet istället av amerikanska styrkor, som stannade till 1948.

Redan 1950 kom de sedan tillbaka igen, för Koreakriget, och de finns kvar än idag.

Rapporten från IOM talar om en oskriven policy hos den amerikanska militären att “hålla mannarna på gott humör” genom att ha kvinnor nära baserna. IOM citerar det amerikanska utrikesdepartementet, som i juli 2001 kritiserade den koreanska regeringen för att ha misslyckats med att “bekämpa detta relativt nya och förvärrade problem med människohandel”.

Ickestatliga organisationer såsom Korea Young Woman's Christian Association (YWCA) och Korean Church Women United arbetar för att skapa ett medvetande i landet om trafficking. Saewoomtuh, en lokal organisation, erbjuder hjälp för koreanska prostituerade som arbetar runt de amerikanska militärbaserna.

Gustavo Capdevila

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *