Pressfriheten i Venezuela ifrågasatt

020225 (IPS) – Pressfriheten i Venezuela ifrågasätts av det interamerikanska pressförbundet, IAPA, som hävdar att landets president Hugo Chavéz uppmuntrar aggressivitet mot journalister och mot pressen.

På fredagen avslutade en IAPA-delegation ett besök i Caracas. Delegationen från IAPA, som representerar 900 tidningar i Nord-, Syd- och Mellanamerika, träffade myndigheterna och representanter för venezuelanska medier.

Samtidigt som IAPA:s delegation besökte Venezuela kom den senaste årsrapporten från Internationella pressinstitutet, IPI, en organisation som representerar tidningsredaktörer och tidningsutgivare i 110 länder. Enligt IPI:s rapport har Chávez intagit en “fientlig hållning” mot medierna.

För bara två veckor sedan uttryckte även en delegation från den interamerikanska människorättskommissionen, IACHR, oro över situationen för pressfriheten i Venezuela.

Regeringen i Venezuela hävdar att det råder full yttrandefrihet i landet, och hänvisar till att inte en enda journalist sitter i fängelse, att ingen har gripits för att ha uttryckt sina åsikter och att ingen tidning har stängts av myndigheterna.

Men IAPA:s ordförande, den amerikanske journalisten och redaktören Robert Cox, menar att även om inga journalister har dödats, så råder det ett hotfullt klimat för pressen, och att hoten underblåses av presidentens tal.

Hugo Chávez ser de ledande medierna i Venezuela som “fiender till den revolutionära processen”, och han hävdar att de bedriver en kampanj för att smutskasta hans regering.

Sedan den kontroversielle Chávez tillträdde som president i februari 1999 har han inlett en “fredlig social revolution” med omfattande politiska och institutionella reformer. Men i år har oppositionen mot Chávez ökat i intensitet, och kritik har kommit både från högt uppsatta militärer och vid en rad demonstrationer mot regeringen.

IAPA:s kommission avslutade sitt besök med en presskonferens som var öppen för allmänheten.

– Om presidenten inte ändrar sin attityd mot media så ser jag en väldigt farlig framtid när det gäller pressfriheten, sa Cox.

IAPA uppmanade landets justitieminister att utreda vem som bär ansvaret för de 42 senaste dokumenterade fallen av aggression mot tidningar och journalister, för att visa att sådana händelser inte får ske ostraffat.

Chávez har inte uttalat sig om IAPA:s besök.

– Den aggressiva retoriken från Chávez, som har beskrivit reportrar som ” opatriotiska kontrarevolutionärer” och “lagens fiender”, har bidragit till ett klimat av hot och fientlighet mot pressen, skriver IPI i sin senaste årsrapport.

Venezuela finns för närvarande med på IPI:s speciella bevakningslista över länder som har pressfrihet, men där man bedömer att den är hotad. De andra länderna i den kategorin är Ryssland, Sri Lanka och Zimbabwe.

För två veckor sedan ställde den interamerikanska människorättskommissionen, IACHR, in en presskonferens om pressfrihetsfrågor, efter att organisationens ledare Santiago Cantón hade förolämpats av anhängare till Hugo Chávez.

IACHR skickade en delegation till Venezuela efter att Chávez-anhängare genomfört en protest utanför den lokala dagstidningen El Nacionals dörrar den sjunde januari, samt efter att en bomb exploderat den 31 januari i dagstidningen Así es la Noticias lokaler.

(020225)

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *