Skal efter utdöd megasköldpadda visas i Venezuela

020219 (IPS) – Skalet efter vad som antas vara den största sköldpaddeart som någonsin existerat finns nu att beskåda i Venezuela.

Skalet, som är 2,3 meter långt och 1,9 meter brett, upptäcktes av amerikanska och venezuelanska forskare i Urumaco i nordvästra delen av landet 1972. Arten, kallad stupendemys geographicus på latin, beräknas ha dött ut för ungefär fem miljoner år sedan.

Nyligen öppnades en utställning i Venezuelas huvudstad Caracas där det gigantiska skalet finns för beskådan, tillsammans med ytterligare drygt 100 olika fynd.

Fossilerna, som hittades i regionen Urumaco – varifrån sköldpaddeskalet fått sitt namn – kom mestadels från djur som varit enorma stora.

När sköldpaddsskalet hittades fanns det inte någon akademisk expertis i Venezuela. Skalet fraktades därför till Harvarduniversitetet i USA. Men för några år sedan började de venezualeanska myndigheterna arbeta med att restaurera Urumaskalet och andra fynd. Det ledde fram till ett samarbete med Vetenskapsmuseet i Caracas och Harvards Zoologimuseum.

Och enligt Sergio Antillano, chef för Vetenskapsmuseet i Caracas, har arbetet med fossilerna både vetenskapliga och sociala motiv.

– I Venezuela föreställer man sig att man har en väldigt kort historia och är okunniga om sitt eget förflutna, samtidigt som man tror att Europa och Afrika har en mycket längre historia, säger Antillano.

Av den anledningen kommer utställningen efter att ha visats i Caracas, att turnera runt till andra städer i landet.

Forskningen har kommit fram till att Uruma var en vattensköldpadda. Men man vet ännu inte om den levde i havs- eller sötvatten. Man beräknar att sköldpaddan vägde upp till 1 800 kilo, och kunde bli hela tre meter lång.

(020219)

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *