Venezuela: Kontaktzoo för handikappade barn

020211 (IPS) – På ett två hektar stort område i utkanten av Venezuelas huvudstad finns Latinamerikas första kontaktzoo, som har öppnats särskilt för mentalt handikappade barn, exempelvis barn med Downs syndrom.

“Expanzoo”, som slog upp dörrarna i september 2000, är Omar Nucetes idé. Nucete är själv far till en handikappad flicka. Han finansierade projektet med hjälp av de pengar han tjänat på att skapa mjukvaror åt banker.

– Flera skolor avvisade förslaget, och jag började leta efter en lösning, säger Nucete, vars ursprungliga idé var att starta en skola, men i slutändan blev det ett zoo där barn med speciella behov kan få mental stimulans genom kontakt med djuren.

Veterinären Daniel García är ansvarig för djuren i djurparken. Han började arbeta med projektet för ungefär ett år sedan, när man köpte in de första djuren.

– Det här är djur som från födseln har vant sig vid att ha kontakt med människor, eftersom de kommer från andra djurparker eller från privata ägare, förklarar García.

Planeringen för Expanzoo har byggt mer på projektledarnas intuition än på erfarenheter i andra delar av världen.

Enligt García finns det bara ett liknande projekt i Latinamerika – i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Men det är en del av Buenos Aires zoo, och inte ett mål i sig självt.

På Expanzoo, som ligger tre mil från centrala Caracas kan man också erbjuda terapeutisk ridning. Nucete förklarar att terapiformer där man använder hästar har blivit vanligt i USA för att behandla barn och vuxna med särskilda behov.

– När man rider en häst skickas det ut 110 muskelstimulerande signaler per minut. Det är något som teknologin ännu inte har kunnat uppfinna, säger lärarinnan Dania González.

(020211)

* Tierramérica är en specialiserad nyhetstjänst (www.tierramerica.net) som produceras av IPS med stöd från FN:s biståndsorgan UNDP och FN:s miljöorgan UNEP.

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *