Venezuela: Två marscher firade demokratin

020124 (IPS) – Både den venezuelanska oppositionen och regeringen demonstrerade på onsdagen för att fira landets övergång till demokrati för 44 år sedan. Två separata marscher organiserades i huvudstaden Caracas – den ena till stöd för landets president Hugo Chávez, den andra mot honom och regeringen.

“Chávez, avgå nu!” var en av de fraser som skreks ut av demonstranterna i den marsch som organiserades av en bred koalition av politiska partier, ickestatliga organisationer, fackföreningar och företagsförbund. Dessa grupper anklagar presidenten för att vara auktoritär.

De som stödjer presidenten skrek “Chávez är demokrati!”.

Den andra februari har Chávez suttit tre år vid makten i Venezuela. Sedan han tillträdde har han lanserat omfattande politiska reformer men många bedömare anser att han har misslyckats med att göra verklighet av sina löften om en ekonomi som betonar social utveckling. Det har lett till att hans popularitet har rasat de senaste månaderna,

I år är första gången som Chávez ägnar någon större uppmärksamhet åt den 23 januari. På den dagen för 44 år sedan övergav landets senaste diktator, general Marcos Pérez Jiménez, makten och flydde från landet.

Att han i år uppmanat sina anhängare att “inta gatorna” den 23 januari beror på att flera ickestatliga organisationer och oppositionspartier tänkte demonstrera.

– Det var ett misstag av regeringen att försöka tona ner den historiska betydelsen av den 23 januari 1958, säger Samuel Moncada, historiker.

Chávez regering har försök att rikta uppmärksamheten mot den 4 februari istället. Den 4 februari 1992 ledde den nuvarande presidenten och den tidigare översten Chávez ett misslyckat kuppförsök som ledde till att Chávez hamnade i fängelse och att han tog upp sin politiska karriär.

President Chávez kallade i sina tal under demonstrationen oppositionen för ett “fåtal kontrarevolutionärer”. Han sa att hans regering har “återuppväckt” en fullständiga och äkta demokrati och att firandet den 23 januari därför tillhör de som stödjer regeringen.

Oppositionen hävdar dock att marschen var en succé för dem.

– Detta är den mest gigantiska marsch som ägt rum in detta lands demokratiska historia, sa Caracas borgmästare Alfredo Peña under demonstrationen.

Peña samarbetade med Chávez under dennes första tid vid makten, men är nu kritisk till regeringen. Han anser att regeringen har gjort allt för att tona ner oppositionen. Under onsdagens demonstrationer förbjöd man helikoptrar från att flyga över huvudstaden och filma, vilket gör det svårare at räkna hur många som deltog i oppositionens marsch.

Oppositionens marsch beräknas ha dragit tiotusentals deltagare. Den avslutades utan tal, vilket en del bedömare ser som ett bevis för oppositionen är splittrad och saknar starka ledare som kan utmana Chávez.

Över 5000 poliser och militärer fanns på plats för att bevara ordningen under demonstrationen. Myndigheterna fruktade att det skulle kunna bli våldsamt om de två demonstrationerna möttes men inga våldsincidenter rapporterades.

Enligt opinionsundersökningar har presidentens popularitet dalat de senaste månaderna. Men mätningarna visar också att få ser något verkligt alternativ till Chávez.

Chávez vann presidentvalet för tre år sedan med 60 procent av rösterna. Under hans första tid vid makten ökade hans popularitet till 80 procent. Men idag stödjer färre än 40 procent presidenten, enligt opinionsmätningar.

Den politiska analytikern Manuel Felipe Sierra säger att regeringen efter tre år av politiskt lugn och stöd nu för första gången känner av kritik från samhället.

Sierra kopplar oppositionsmarschen i går till den generalstrejk som organiserades den 10 december. Den utlystes av landets största näringslivsorganisation, Fedecámeras, som anklagade regeringen för att anta ett antal lagar självsvåldligt.

– De senaste månaderna har vi sett flera folkliga protester. Det visar att demokratin är stark och att den inte främst hänger på de som leder regeringen, säger historiken Moncada.

(020124)

.

Andrés Cañizález

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *