Senegal: EU:s fiskeflotta reser hem

020114 (IPS) – Världsnaturfonden WWF jublar över att EU

Miljörörelsen anser att det är ett positivt tecken att det fattiga landet Senegal beslutat sig för att ta till vara sina egna naturresurser istället för att försöka generera korsiktiga ekonomiska vinster genom att ge fiskerättigheterna till EU.

Förnyelsen av kontraktet föll på att Senegal krävde att en större del av havet skulle reserveras till lokala fiskare. EU ville dessutom inte godta ett senegalesiskt förslag om att förlänga den fiskefria period då fiskbeståndet får en chans att återhämta sig. Parterna kunde inte heller enas om hur mycket EU ska betala för fiskerättigheterna.

Eftersom kontraktet mellan Senegal och EU inte förlängdes innebär det att de EU-trålare som befann sig utanför Senegals kust nu har tvingats åka hem. Fartygen kommer från EU-länderna Frankrike, Grekland, Spanien och Portugal.

Julie Cator, fiskerisamordare vid WWF:s Europa-kontor i Bryssel, säger att EU:s fiskeflotta har bedrivit ett “massivt överfiske” utanför Senegal. Det har lett till att lokala fiskare har varit tvungna att fiska långt ut från kusten eller i områden med mycket känsliga ekosystem, enligt Cator.

WWF anser att EU – samtidigt som man säger sig föra en politik som vill minska fattigdomen i tredje världen – bidrar till att konkurrera ut fiskare i fattiga länder och till att förstöra ekosystem genom sin subventionspolitik, vilken gynnar den europeiska fiskeriindustrin.

– Trycket för att ständigt hitta nya områden att fiska på är farligt. Överkapaciteten i EU:s fiskeflotta är roten till många miljöproblem, säger Cator.

(020114)

.

Brian Kenety

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *