Sydafrika: Mandela ber om ursäkt för sitt stöd till USA:s krig mot terrorismen terrorismen

020104 (IPS) – Sydafrikas förre president Nelson Mandela kommer att hålla möten med muslimska ledare i den här månaden och be om ursäkt för sitt "ensidiga" stöd till USA

Sydafrikas en miljon muslimer blev upprörda efter en presskonferens som Mandela höll i november tillsammans med USA:s president George Bush. Mandela uttryckte då sitt stöd för USA:s krig i Afghanistan. Han återupprepade sitt stöd och sa att Usama bin Ladin borde ställas inför rätta och att nätverket al-Qaida borde krossas vid ett möte i en moské i Durban i december.

Mandela fick då kritik för att han inte visade upp det statsmannaskap och den diplomati som kännetecknade hans politik.

I förra veckan tonade han också ned sitt stöd till USA, för att blidka den muslimska befolkningen, en grupp väljare som alltid har varit viktig för det styrande partiet ANC. Mandela sa att hans första uttalanden hade varit “ensidiga och överdrivna”.

Han bad också om ursäkt för att ha gett intryck av at vara okänslig inför det lidande som drabbat det afghanska folket.

Den biträdande presidenten Jacob Zuma fanns också på plats vid en annan moské i Durban för att ge samma budskap. Iklädd en palestinasjal och en kafiyeh (muslimsk mössa), sa han att ordet “terrorism” borde användas mer rättvist.

Zuma sa att det inte var rättvist att använda det epitetet enbart om attackerna mot USA och inte om konsekvenserna för civila afghaner under kriget mot terrorismen.

Både regeringen och Mandela har däremot varit helt oreserverade i sina fördömanden av attackerna den elfte september.

Mandela sa i sitt uttalande att “vårt motstånd mot alla former av terrorism är fortfarande fullständigt och vi stödjer regeringens ståndpunkt när den deltar i internationella ansträngningar för att bekämpa och utrota terrorismen. De som är ansvariga för terrorhandlingarna den elfte september måste gripas och ställas inför rätta.”

Muslimerna i Sydafrika har välkomnat Mandelas ursäkt, och den ledande dagstidningen Business Day var också positiv till Mandelas gest.

“Genom att vara ödmjuk och ompröva sin hållning till bombkampanjen har Madiba (Mandela) återigen visat sin storhet i en värld där politikernas egon ofta står i vägen för förnuft och gott omdöme”, skriver Business Day.

(020104)

Farah Khan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *