Afghanistan: Kvinnorna kräver fullständiga rättigheter

011207 (IPS) – Efter internationella påtryckningar utsågs två kvinnor till poster i den nya övergångsregeringen i Afghanistan. Det är bara början, enligt de kvinnor som deltog på det toppmöte för afghanska kvinnor som nyss avslutades i Bryssel.

– De poster som gavs till kvinnor anses inte som riktigt tunga av den stora majoriteten män, säger Sima Wali, framstående afghansk kvinnorättsaktivist som lever i USA.

De två kvinnor som kommer att sitta med i övergångregeringen är läkaren Sima Samar, som utsetts till minister med ansvar för kvinnofrågor, och den före detta generalen Suhalia Seddiqi som utsetts till hälsominister.

FN:s representant för Afghanistan, Lakhdar Brahimi, har sagt att FN hoppas på fler kvinnor i regeringen. Sima Wali tänker se till att det internationella samfundet lever upp till det.

– Vi arbetar för att se till att det finns biträdande kvinnliga ministrar på de poster som anses tunga, säger hon.

Toppmötet för afghanska kvinnor avslutades med en gemensam proklamation. I den kräver kvinnorna “central representation” i det traditionella afghanska råd, som heter loya jirga, som ska sammankallas i Afghanistan för att besluta om landets framtid. De kräver också att kvinnliga afghanska jurister ska vara med och ta fram landets nya grundlag i vilken de kräver att könsdiskriminering förbjuds.

Under talibanernas styre förvägrades kvinnor utbildning, de fick inte arbeta utom med vissa sjukvårdsuppgifter, de fick inte lämna sina hem om de inte åtföljdes av en manlig släkting och de beordrades bära heltäckande kläder.

– Nästa grundlag måste innehålla garantier för kvinnors rättigheter, säger Qadria Yazdan Parast, före detta professor vid universitetet i Balkh i norra Afghanistan som flydde sitt hemland i slutet av 90-talet och som nu är flykting i Nederländerna.

Hon säger att det viktigaste är att den nya grundlagen är baserad på FN:s principer, men att den också ska baseras på “islam och på traditionella afghanska värden”.

Parast rapporterade om utgången av toppmötet i EU-parlamentet. Hon sa att det är vikigt att “världen aldrig glömmer bort kvinnorna i Afghanistan igen”.

De närmaste veckorna ska en delegation från toppmötet framföra sina åsikter till USA:s utrikesminister Colin Powell och till medlemmarna i FN:s säkerhetsråd.

Sima Wali säger att hon är säker på att kvinnornas roll i det framtida Afghanistan inte kommer att glömmas bort “på grund av den stora uppmärksamhet frågan fått”. Men hon säger att det är viktigt att omvärlden fortsätter att utöva påtryckningar på de afghanska männen, särskilt ekonomiska påtryckningar.

– Pengafrågan kommer att bli mycket viktig för männen som leder den nya regeringen. Det är något de inte kan låta bli att bry sig om; det är där den verkliga makten ligger. Det är ingen hemlighet att löftet om pengar från internationella biståndsgivare bidrog till att få igenom vissa beslut, så som att skapa en ministerpost för kvinnofrågor, säger hon.

Anna Diamantopoulou, EU-kommissionär med ansvar för sysselsättning och sociala frågor, sa tidigare i veckan att EU-kommissionen de kommande månaderna ska lansera en rad initiativ för att integrera genderperspektivet i “hela spektrat” av EU:s utrikespolitik.

– Fram till dess ska jag göra vad jag kan för att stödja de afghanska kvinnornas kamp för att få sin rättmätiga plats i samhället, sa hon.

EU tog ett initiativ för att hjälpa kvinnorna i går när kommissionären för biståndsfrågor, Poul Nielson, återlanserade projektet “Mat för arbete” som bekostas av Echo (EU:s kontor för humanitärt bistånd), och genomförs av Medair, en ickestatlig organisation som arbetar i Afghanistan.

– Detta projekt kommer att hjälpa hundratals kvinnor som inte har någon inkomstkälla att skaffa mat till sig och sina familjer, sa Nielson när han besökte en av projektets deltagare som tillverkar mattor i sitt hem.

(011207)

.

Brian Kenety

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *