Sydafrika: Regeringen inför rätta för hiv-smitta

011030 (IPS) – Sydafrikas president Thabo Mbeki, som tidigare fått hård kritik för att han ifrågasatt kopplingen mellan hiv och aids, har återigen kommit med kontroversiella uttalanden om sjukdomen. Nu varnar han för faran med aidsmediciner. Samtidigt har en antiaids-organisation dragit landets hälsodepartement inför rätta.

Hälsodepartementet anklagas för att inte ha gett medicin till gravida kvinnor, vilket skulle ha kunnat hindra att de överför smittan till sina barn vid förlossningen.

En av anledningarna som regeringen har gett för att inte ge allmän tillgång till så kallade antiretrovirala aidsmediciner är att de är alltför giftiga.

– Varför är de giftiga enbart för de fattiga människor som inte kan betala för dem, medan de inte är giftiga för många parlamentsledamöter som använder samma mediciner?, frågade parlamentsledamoten Patricia de Lille, som tillhör oppositionspartiet PAC.

Mbeki svarade att han hoppas att de parlamentsledamöter som tar sådana mediciner, funderar över hur farligt det är och diskuterar med sina läkare om hur de ska fortsätta behandlingen.

– Annars får de ta de negativa konsekvenserna, sa Mbeki i parlamentet sent i förra veckan.

Mbekis uttalanden kommer samtidigt som den välkända organisationen TAC – Treatment Action Campaign, dragit hälsodepartementet inför rätta för att tvinga det att tillhandahålla bland annat antiretrovirala mediciner till hiv-positiva gravida kvinnor, för att de inte ska överföra sjukdomen till sina barn vid förlossningen.

Fallet ska avgöras i slutet av november.

Ironiskt nog gav TAC starkt stöd till regeringen tidigare i år när den drogs inför rätta av internationella läkemedelsföretag som inte ville att Sydafrika skulle ha rätt att producera eller importera billiga varianter av aidsmediciner.

Men TAC menar att efter att ha vunnit det rättsfallet, drar regeringen fötterna efter sig när det gäller att se till att de behövande får tillgång till medicin.

Runt 75 000 barn föds med hiv varje år i Sydafrika, och TAC menar att 20 000 av dem skulle kunna vara friska om medicinen Nevirapin var allmänt tillgänglig.

TAC kräver att regeringen under de kommande 18 månaderna ska genomföra en plan för att hindra att mödrar smittar sina barn med hiv.

I ett öppet brev skriver TAC att “det är ett skrämmande bevis på regeringens brist på respekt för den grundlagsstadgade rätten till liv och värdighet att den fortsätter att blockera ett landsomfattande projekt för att hindra smitta från mor till barn.”

TAC:s kampanj kräver också att regeringen lägger fram en omfattande plan för prevention och behandling av aids, som ska omfatta förbättringar i sjukvårdens infrastruktur, mer omfattande distribution av kondomer, antiretroviral behandling för de som behöver den, samt åtgärder för att minska fattigdomen.

“Allra viktigast är dock att presidenten och större delen av kabinettet gör slut på förvirringen och utan förbehåll slår fast att hiv orsakar aids, och att det är ett av de allvarligaste hoten mot vår demokrati”, skriver TAC.

(011030)

Anthony Stoppard

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *