Sydafrika: Tusentals utländska lantarbetare avvisas

011011 (IPS) – Den sydafrikanska regeringen planerar att avvisa tusentals lantbruksarbetare, mestadels från Zimbabwe, som arbetar utan tillstånd i området vid landets norra gräns. Avvisningarna ska inledas den 15 oktober.

Dessutom ska man inte förnya några tillstånd för outbildade arbetare efter det datumet, om inte arbetaren utför ett arbete för vilket det inte går att hitta en sydafrikansk ersättare.

Syftet bakom åtgärden är att tvinga lantbrukare att anställa arbetslösa sydafrikaner.

Utländska arbetare som stannar kvar i landet utan tillstånd efter den 15 oktober ska gripas och deras arbetsgivare riskerar att åtalas.

Det sydafrikanska arbetsmarknadsdepartementet räknar med att det finns strax över 10 000 utländska arbetare i Limpopo-dalen, ett lantbruksområde nära gränsen till Zimbabwe. Majoriteten av arbetarna har tillstånd att vara i landet.

Kobus Kleynhans, ordförande i en organisation som representerar landets bönder, säger att bönderna i princip inte har något problem med att anställa sydafrikaner. Men han påpekar att det är svårt att hitta tillräckligt många sydafrikaner för att täcka behovet, särskilt vid skördetid.

Kleynhans säger att bönderna i regionen har bett om en period på tre till fyra år för att anpassa sig till de nya reglerna.

Trots den höga arbetslösheten i landet beger sig traditionellt sett folk i området till städerna för att söka arbete, och bönderna rekryterar framför allt arbetare från Zimbabwe.

Inrikesdepartementet har uppmanat det traditionella och politiska ledarskapet i regionen att upprätta databaser över arbetslösa sydafrikaner, vilka bönderna ska kunna använda om de saknar arbetskraft på grund av de nya reglerna.

Kleynhans varnar för att avvisningen av lantarbetare kan leda till svåra ekonomiska problem i södra Zimbabwe, som är hemvist för de utländska lantarbetarna i området.

Thamsanqa Myeza, biträdande generalsekreterare i det sydafrikanska fackförbundet för lantbruksarbetare, säger att bönderna ofta rekryterar arbetare utan tillstånd som arbetar för dem, men att de sedan tillkallar polisen för att få dem deporterade när det är dags att betala ut löner.

Men Myeza menar att det är meningslöst att försöka hindra migrationen, och menar istället att man borde registrera de arbetare som saknar tillstånd, och se till att de inte exploateras.

(011011)

.

Farah Khan

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *