Sanktioner mot "konfliktdiamanter" efterlevs inte

010928 (IPS) – EU

FN har under de senaste tre åren antagit en rad resolutioner för att stoppa importen av diamanter som ger inkomster till beväpnade grupper i Angola, Sierra Leone och Kongo-Kinshasa, eller export från Liberia.

Men enligt en studie genomförd av tre av EU:s medlemsländer kommer diamanterna ändå fram till Europa.

Enligt rapporten är Belgien det land som nått längst i att följa FN:s sanktioner, medan Holland och Storbritannien till stora delar misslyckats. Rapporten har beställts av det Amsterdambaserade nätverket Fatal Transactions som består av flera ickestatliga organisationer.

Myriam van der Stychele, forskare vid det holländska Centret för undersökningar av multinationella företag, Somo, och författaren till rapporten, presenterade den på tisdagen inför parlamentsledamöter i EU-parlamentet. Vid mötet deltog även diamantproducenter, organisationer och tulltjänstemän.

Försöken att stoppa exporten av diamanter från konfliktområde tog fart förra året när människorättsorganisationer dokumenterade hur rebellgruppen RUF utnyttjade sin kontroll över Sierra Leones diamantdistrikt till att föra ett mycket brutalt krig mot regeringen och civilbefolkningen.

Enligt beräkningar kommer mellan 4 och 15 procent av alla diamanter som säljs från konfliktområden.

(010928)

.

Brian Kenety

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *