Lärarflykt från Jamaica

010830 (IPS) – När skolorna i Jamaica öppnar nästa vecka råder lärarbrist eftersom över 300 lärare har skaffat nya jobb utomlands.

Lärarflykten är resultatet av en konflikt mellan regeringen och lärarfacket. Regeringen hade bestämt sig för att minska lärartätheten på de jamaicanska skolorna för att spara pengar, vilket facket motsätter sig.

Nu får regeringen alltså som den ville. Men enligt sparplanen skulle de senast anställda lärarna ha avskedats. De cirka 300 lärare som nu lämnat landet tillhör Jamaicas mest erfarna och välutbildade.

Nu råder det brist på lärare inom naturvetenskapliga ämnen, språk och informationsteknologi, säger Paul Adams, chef för lärarfacket JTA som med 20 000 medlemmar är landets största lärarförbund.

– Våra bästa lärare har försvunnit och det finns ett vakuum att fylla, säger Eric Downie, före detta fackbas på JTA.

I huvudstaden Kingston har två av de bästa skolorna – St. George's College och Kingston College – blivit av med 34 respektive 20 lärare var.

För att fylla luckorna planerar regeringen att återanställa pensionerade lärare, anställa fler deltidslärare samt att anställa kubanska lärare.

(010830)

.

Zadie Neufville

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *