Rika länders handelshinder kostar 25 miljarder för de allra fattigaste fattigaste

010514 (IPS) – De rika ländernas handelsrestriktioner kostar världens fattigaste länder 25 miljarder kronor i uteblivna inkomster, enligt en rapport från den internationella biståndsorganisationen Oxfam International.

Enligt Oxfams rapport, som presenterades vid ett forum för organisationer i samband med FN:s konferens om världens minst utvecklade länder – de så kallade MUL-länderna – har västvärldens rika industriländer gett tomma löften till de fattiga när det gäller handel, bistånd och skuldavskrivningar.

De fattigaste länderna står inför många olika komplexa problem, men enligt rapporten har deras försök att bekämpa fattigdomen också “systematiskt underminerats” av de rika ländernas regeringar.

Oxfam utser USA och Kanada till de värsta förbrytarna. Ett land som Bangladesh förlorar på grund av amerikanska handelshinder sju dollar för varje dollar landet tar emot i bistånd från USA. Och de kanadensiska handelshindren kostar Bangladesh 35 dollar för varje dollar Bangladesh får i bistånd från Kanada.

“De förluster som uppstår på grund av amerikanska handelshinder är faktiskt ungefär lika stora som summan av USA:s bistånd till MUL- länderna”, skriver Oxfam i rapporten.

Samtidigt som biståndet till u-länderna har fallit till den lägsta nivån sedan början av sjuttiotalet, drabbas 11 procent av exporten från MUL-länderna av höga tariffer på mer än 15 procent.

“På områden där de har en kapacitet att exportera drabbas MUL- länderna av högre tariffer än andra länder, inklusive de industrialiserade marknadsekonomierna”, skriver Oxfam.

De genomsnittliga tullavgifterna i EU, USA, Kanada och Japan är relativt låga – omkring fem procent.

“Men det genomsnittet visar inte de mycket höga tariffer som finns på de områden som är viktigast för de fattiga länderna. På vissa jordbruksprodukter har EU avgifter på mer än 300 procent, och när det gäller jordnötter ligger avgiften på mer än 100 procent i USA”.

Samtidigt som dörrarna till viktiga marknader i i-länderna är stängda, har många MUL-länder liberaliserat i hög takt, ofta under överinseende av IMF och Världsbanken, påpekar Oxfam.

“Resultaten har ofta varit katastrofala. I Haiti har liberaliseringen av rismarknaden och inflödet av subventionerat amerikanskt ris efter den förstört tusentals människors levebröd och underminerat landets matsäkerhet”, enligt rapporten.

Oxfam uppmanar de industrialiserade länderna att omedelbart ge de fattigaste länderna tull- och avgiftsfri tillgång till sina marknader. Organisationen vill också att EU omedelbart ska ta med socker och ris i det avtal som ger MUL-länderna avgiftsfri tillgång till EU på alla varor utom vapen och just socker och ris.

(010514)

.

Brian Kenety

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *