Venezuela: Presidenten populär på grund av höga oljepriser

010316 (IPS) – Venzuelas president Hugo Chávezs popularitet är fortfarande hög, delvis beroende på de höga oljepriserna. De som säger sig stödja presidenten är över 62 procent. Det är till och med högre än de 56 procent han hade i december 1998.

– Ingen annan president har varit så populär och så trovärdig i människors ögon efter två år på presidentposten, säger ekonomen Luis Vicente León, som leder det lokala opinionsinstitutet Datanalisis. Chavézs popularitet kommer förmodligen inte att svikta förrän oljepriset sjunker, menar Léon.

Olja står för huvuddelen av Venezuelas exportintäkter.

– Nyckelfrågan är bristen på opposition i landet. Oppositionen är splittrad, utan tydligt ledarskap, med ledare som saknar både parti och anhängare. Det finns inget tydligt alternativ, ingen annan stans att ta vägen.

Oppositionen saknar förmåga att samla sig och ta vara på den kritik medierna framför mot presidenten, anser Léon.

– Kritiken skulle kunna göra Chávez osäker men oppositionen saknar förmåga att använda sig av den, säger han.

Fenomenet Chávez är inte något nytt i den ostadiga olje- producerande nationen.

– Näringslivets klagomål på att det politiska klimatet i landet är instabilt just nu saknar fog för sig. Det har alltid varit så här, det går upp och ned med oljepriset.

Analytikern påpekar att trots näringslivets missnöje så är stora investeringar på väg, som till exempel de som multinationella företag som Ford och Procter & Gamble annonserat.

León menar att de traditionella partier som Chávez besegrade 1998, byggde mycket av sin popularitet på stora offentliga utgifter, under 40 år. När de förlorade makten hade det mycket att göra med det sjunkande oljepriset under sent 90-tal.

Den blomstrande oljeekonomin har ställt ofantliga finansiella resurser till regeringens förfogande, och den har ökat de offentliga utgifterna. 80 procent av landets befolkning lever under fattigdomsgränsen, enligt officiella uppgifter. Ekonomin är nu på gång, efter nästan 20 års kris, men Chavéz har ändå inte riktigt samma ovillkorliga stöd från sina anhängare som för några månader sedan.

– 90 procent är kritiska mot regeringen på grund av brist på allmän säkerhet, 80 procent på grund av den höga arbetslösheten. Icke desto mindre är lika många övertygande om att presidenten och regeringen kommer att reda ut problemen, säger Léon.

Han tror att för att försvaga affärslivets elit, kommer presidenten att använda sig av två strategier; att splittra dem genom att slå ned hårt på skattesmitning och genom att stimulera utländska investeringar.

(010316)

Rubén Armendáriz

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *