Zimbabwes journalister lever i skräck

010130 (IPS) – Medierna i Zimbabwe lever i skräck efter attacken mot den oberoende tidningen Daily News i söndags. En dag tidigare misshandlades en tidningsutkörare, som levererade den statskontrollerade tidningen Herald, svårt. Landets journalister fruktar nu att våldet riktat mot medierna kommer att fortsätta.

Fyra bomber som briserade tidigt i söndags morgon förvandlade Daily News tryckpress till skrot. Ingen människa skadades vid attentatet.

Ingen har hittills tagit på sig skulden, men enligt spekulationerna utfördes den av krigsveteraner, lojala mot regeringspartiet Zanu-PF med president Robert Mugabe i spetsen.

Daily News är Zimbabwes enda verkligt oberoende dagstidning. Den har kommit ut som vanligt efter attentatet, men antalet sidor har halverats och ledningen berättar inte var tidningen trycks av rädsla för nya attentat.

En grupp krigsveteraner hotade före attentatet tidningen och dess personal. De anklagar tidningen för att stödja oppositionen. Krigsveteranerna uppmanade till bojkott av Daily News sedan den tryckt en artikel där det hävdades att många zimbabwier gladde sig åt att Kongo-Kinshasas president Laurent Kabila mördats.

Det finns intern kritik mot att regeringen stödjer den kongolesiska regeringen militärt och ekonomiskt i det inbördeskrig som rasar i Kongo-Kinshasa.

– Journalister riskerar sina liv i här, säger Basildon Peta, ordförande för Zimbabwes journalistförbund.

– Ingen går fri från våldsvågen, varken om man arbetar för den oberoende pressen eller för den statskontrollerade, varnar Peta.

Attacken mot tidningsutköraren förra lördagen skylls på unga anhängare till oppositionspartiet MDC.

Journalisten Dumisani Muleya, som arbetar för den privatägda Zimbabwe Independent, varnar för ett mediekrig i landet.

– Alla journalister arbetar under svåra förhållanden som påverkar deras personliga säkerhet och yttrandefrihet, säger Muleya.

Brian Hungwe, som också arbetar på Zimbabwe Independent, säger att osäkerheten och rädslan bland journalister bara kommer att eskalera inför presidentvalskampanjen 2002.

– De som inte vill kännas vid sanningen har beslutat sig för att rikta sin ilska mot den som avslöjar sanningen, säger han.

Hungwe anser att myndigheterna kan stoppa våldsspiralen, men att de inte gör det.

– Detta sker i en atmosfär där staten uppenbart tolererar våld, säger han.

Hungwe menar att det är resultatet av att regeringen benådade merparten av de brott som begicks under den våldsamma kampanjen inför valet i juni förra året.

32 människor dog och hundratals skadades under valkampanjen, men Mugabe utfärdade en lag som benådade alla politiskt motiverade brott som begicks mellan januari och juli förra året.

Vissa brott som mord, våldtäkt och rån undantogs, men beslutet upprörde människorättsaktivister och opposition.

Nu fruktar kritikerna att benådningen kommer att leda till fortsatt våld under nästa valkampanj.

Strax före attacken mot Daily News hotade landets informationsminister, Jonathan Moyo, de oberoende medierna och sa att det bara var en tidsfråga innan det skulle bli ett slut på “tidningarnas galenskap”.

– Det är helt klart vem som har gjort detta, säger Trevor Ncube, chef för Zimbabwe Independent, som också har varit måltavla för krigsveteranernas kritik.

– Jag skyller på Robert Mugabe. Han och hans folk tvingar det här landet in i inbördeskrig. De har misslyckats med att tysta oss genom lagstiftning, skrämseltaktik och bombattacken, säger han.

Han får medhåll av chefen för Associated Newspapers of Zimbabwe, som äger Daily News, Muchadeyi Masunda.

– Vi har utsatts för starka påtryckningar de senaste två veckorna, säger han och berättar att en journalist på Daily News, Julius Zava, misshandlades av krigsveteraner förra veckan.

(010130)

.

Lewis Machipisa

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *