Bangladesh: 150 försvunna barn kan ha sålts till bordeller

000411 (IPS) – 150 barn mellan 10 och 15 år gamla från samma distrikt har försvunnit. Myndigheterna har inga spår och misstänker att barnen sålts till bordeller i andra länder.

Barnen är från området kring staden Kurigram, nära gränsen mot Indien. Det är första gången som så många barn från samma plats försvunnit samtidigt. Men handel med kvinnor och barn är tyvärr inget nytt i landet.

Människohandlarna utnyttjar att nästa hälften av landet 127 miljoner invånare lever under fattigdomsstrecket. Människor lockas av erbjudanden om en bättre framtid utomlands för sina döttrar och söner.

Människohandlare från både Indien och Pakistan driver organiserad verksamhet i sina fattiga grannländer Bangladesh och Nepal. En smugglingcentral finns i den indiska staden Calcutta, där offren samlas upp för att sedan säljas vidare till bordeller i Indien och Pakistan. Pakistanska gäng rapporteras också sälja barn till Gulfstater.

Omkring 80 procent av de kvinnor och barn som smugglas ut ur Bangladesh försvinner för alltid, enligt en rapport av Bangladesh nationella förbund för kvinnliga advokater, BNWLA.

De uppskattar att omkring 7 000 kvinnor och barn säljs utomlands varje år. BNWLA har specialstuderat situationen i 250 städer och byar i Bangladesh förra året. De kom fram till att omkring 27 procent av de kvinnliga offren för smugglingen var 13-16 år gamla.

Bangladeshs minister med ansvar för kvinnor- och barnfrågor, Tahmina Hussain, säger att människosmuggligen måste lösa genom samarbete i regionen och mellan regeringar och organisationer. Några av anledningar till handeln med människor är diskriminering, fattigdom och arbetslöshet, menar ministern.

June Kukita, på FN:s barnfond Unicef, säger att människohandeln har utvecklats till ett globalt problem. Unicef bistår organisationer i Sydasien för att skapa en medvetenhet kring handel.

Bangladesh är omgivet av Indien på alla sidor. Gränsbevakningen måste förbättras och effektiviseras, menar Giasuddin Pathan, chef för en byrå för icke-statliga organisationer.

Han menar att det är de stora pengar som finns inom prostitution och handel med organ som skapar förutsättningarna för handeln. Många menar att myndighetspersoner ser åt andra hållet för att själva tjäna pengar.

BNWLA:s chef, Salma Ali, kritiserar öppet polis- och gränskontrollpersonal för att inte göra något åt smugglingen av människor.

BNWLA har tagit fram 16 punkter för motarbeta människohandeln som de har presenterat för regeringen. De förespråkar bland annat utbildning för utsatta, fattiga barn och utbildning och arbete för kvinnor samt att man skapar gemensamma arbetsgrupper på gräsrotsnivå.

För två månader sedan skärptes straffen för människosmuggling i Bangladesh. Idag kan brottet ge 20 års fängelse eller dödsstraff, men frågan är hur lagarna kommer att efterlevas.

(000411)

.

Tabibul Islam

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *