Sydamerika: Medelklassen tvingas dra åt livremmen

990816 (IPS) – Den privata konsumtionen i Argentina ochUruguay har minskat kraftigt de senaste åren. Det är i synnerhetmedelklassen – själva navet i ländernas ekonomier – som stängtplånböckerna.

Ekonomiskt sett är Argentina och Uruguay de mest framgångsrika länderna i Latinamerika. Forskare ser medelklassens sociala och kulturella kraft i dessa båda länder som den främsta orsaken till ländernas goda ställning i regionen.

Sedan 1970-talet – och särskilt på 1990-talet – har medelklassens storlek i antalet personer minskat, och distansen mellan rik och fattig ökat snabbt. Men även om medelklassen nu är mindre än tidigare, har den fortsatt vara en avgörande del i ländernas ekonomiska liv.

Den ekonomiska kris i Latinamerika, som startade med devalveringen i Brasilien i januari i år, har gått ut speciellt hårt över konsumtionsvanorna hos medelklassen i Rio de la Plata-området. I början av 1990-talet slog denna grupps konsumtion alla tänkbara rekord, tack vare en relativ ekonomisk stabilitet under den perioden. En stor försäljning av bilar, datorer, hushållsapparater och utrikesresor främjade den ekonomiska tillväxten betydligt.

I år har dock situationen förändrats. Alla invånare i Argentina och Uruguay har hållit allt hårdare i pengarna, och på sistone har också medelklassen tvingats begränsa sina inköp.

De flesta varor säljer dåligt i dessa länder. En undersökning gjord av dagstidningen Pagina 12 om konsumtionsvaror i Argentinas huvudstad Buenos Aires under juni och juli i år, visar att alla branscher, från livsmedel till kläder, arbetar i motvind. Endast 30 procent av personer med inkomster mellan 8 000 och 16 000 kronor per månad uppgav att de inte spenderade mindre pengar än förut.

I maj minskade omsättningen i städernas köpcentra med 2,9 procent jämfört med förra året, och i juni var minskningen 1,6 procent.

De inköp som minskat mest under den senaste tiden är bilar, semesterresor utomlands, tandläkarbesök och läkemedelskonsumtion.

Liknande konsumtionsmönster kan man hitta i Uruguay. Minskningen i konsumtion av hushållsapparater var 6,2 procent de tre första månaderna i år jämfört med samma period 1998.

(990816)

.

Daniel Gatti

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *