Film: Indien och Bangladesh i prisbelönat samarbete

990706 (IPS) – Ett filmsamarbete mellan Indien och Bangladesh har resulterat i 14 filmer de senaste fyra åren. Av dessahar flera vunnit utmärkelser och priser, bland annat Gautam Ghoshïsfilm Skepparen på floden Padma, som vann Unesco-priset vidfilmfestivalen i Cannes 1993. Filmen vann också pris i Indien förbästa regi samma år.

1998 års stora kassasuccé var samproduktionen Hathat Bristi, Ett plötsligt skyfall. Huvudrollerna innehas av en indisk och en bangladeshisk skådespelare. Filmerna visar den stora kulturella likhet som finns mellan indier och bangladeshier, trots skillnaden i religion. Inte minst har de språket gemensamt.

Regissörerna är mycket nöjda med samarbetet eftersom det ger dem fler skådespelare att välja bland. Den indiske regissören Dasgupta som vann pris för filmen La Darja använde bangladeshiska skådespelare eftersom han inte kunde hitta några han ville ha i Bengalen i Indien.

Bland de indiska skådespelarna ser man dock inte samarbetet med blida ögon. I september förra året uppmanade filmarbetare i Calcutta till bojkott av alla indiska filmproducenter som arbetade i Bangladesh, eftersom man inte kunde enas om villkoren. Striden lades ned då indiska myndigheter försäkrade lika villkor. Bakgrunden till bojkotten var den stora skillnaden i filmbudgetarna. Filmer som produceras i Bangladesh har betydligt större budgetar och är mer lönsamma än de indiska filmerna. Men i år har förhållandena förbättrats, och filmsamarbetet går ljusa tider till mötes.

(990706)

.

Sujoy Dhar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *