Torkan i östra Afrika slår ut mängder med vilda djur

London, 221213 (IPS) – Den förödande torka som har drabbat östra Afrika slår extremt hårt mot människor och deras boskap – men vattenbristen utgör också ett mycket allvarligt hot mot regionens vilda djur.

Östra Afrika har drabbats av den värsta torkan på 40 år. Under de senaste två åren har regnen återkommande uteblivit, vilket har fått förödande konsekvenser för både människor och djur.

I november rapporterade kenyanska myndigheter att 205 elefanter har hittats döda under de senaste nio månaderna. Dessutom har ett stort antal gnuer, flera hundra zebror, inklusive ett antal av den hotade grevyzebran, och flera giraffer dukat under på grund av torkan. Och mörkertalet kan vara stort.

Djurviltvårdare har tvingats avlägsna betarna från döda elefanter för att förhindra att de som handlar med vilda djur lägger beslag på dem.

Didi Wamukoya vid African Wildlife Foundation säger att deras arbete mot tjuvjakten har varit framgångsrikt – men att torkan nu i stället skördar mängder av offer bland de vilda djuren.

– Det är tragiskt, säger hon.

Evan Mkala, den internationella djurskyddsorganisationen IFAW:s programchef i regionen Amboseli i Kenya, säger att han aldrig har upplevt något så förödande som den nuvarande situationen:

– I hela regionen kan man känna lukten av ruttnande kadaver.

Samtidigt varnar Evan Mkala för att tjuvjakten riskerar att förvärras igen i spåren av torkan. Detta eftersom så många människor nu är i akut behov av inkomster för att kunna köpa vatten och foder till sin boskap.

Guy Dinmore