Förhoppningar om att energikrisen ska driva på grön omställning

Sharm el-Sheik, 221117 (IPS) – Klimatmötet i Sharm el-Sheik kommer troligen inte att resultera i några nya åtaganden om minskade utsläpp av växthusgaser. Flera bedömare menar samtidigt att den globala energikrisen kan driva på en utveckling där allt fler satsar på en utfasning av miljöskadliga fossila bränslen.

Manuel Pulgar Vidal, ledare för Världsnaturfondens, WWF:s, globala klimat- och energiprogram, säger till IPS att den ryska invasionen av Ukraina orsakade ett bakslag i arbetet för en grön energiomställning i många länder.

Men han menar samtidigt att den situationen kommer att förändras – eftersom krisen visar att högst säkerhet inom energiområdet uppnås genom att man driver på utvecklingen bort från fossilberoendet.

Det är en uppfattning som delas av bland annat Costa Ricas energiminister Franz Tattenbach Capra:

– För ett land som vårt, som varken har tillgång till egen gas eller olja, slår de stigande energipriserna mycket hårt. Och det kommer att stärka vårt arbete för att bli mindre importberoende, säger han till IPS.

Energisektorn har en helt avgörande roll i kampen mot klimatförändringarna, eftersom den står bakom en majoritet av de globala utsläppen av växthusgaser och fortfarande domineras av fossila bränslen.

Carlos Manuel Rodríguez är ordförande för Globala miljöfonden, GEF, som är den största internationella fonden som finansierar klimatåtgärder i världens utvecklingsländer. Även han menar att den energikris som orsakats av det ryska anfallskriget på sikt kommer att driva på energiomställningen.

– Kriget har fått många att inse hur sårbart det globala energisystemet är och hur skadligt det är att vara beroende av fossila bränslen, säger Carlos Manuel Rodríguez till IPS.

Han betonar att energisystem som i högre grad är baserade på förnybara källor är mindre känsliga för internationella kriser – och att detta är en slutsats som nu har dragits i många regioner i världen.

Harjeet Singh företräder den stora internationella paraplyorganisationen Climate Action Network International. Han säger till IPS att invasionen av Ukraina ledde till att många utvecklingsländer började fokusera på energisäkerhet – i stället för på klimatåtgärder. Och han menar att kriget lett till att rekordmånga företrädare för fossilindustrin nu befinner sig på COP27 i egenskap av försäljare – vilket han menar är helt oacceptabelt.

Detta har också kritiserats av bland andra organisationen Global Witness, som rapporterat om att minst 636 lobbyister för fossilindustrin har fått ackrediteringar till miljömötet.

Daniel Gutman