Nya dåd från talibaner väcker onda minnen i Swatdalen

Karachi, 221027 (IPS) – På senare tid har talibanerna återigen blivit mer aktiva i Swatdalen i nordvästra Pakistan. Oron är tydlig i regionen, som tidigare låg under extremisternas kontroll under flera års tid. Samtidigt är befolkningen fast besluten om att inte låta historien upprepa sig.

Många har hemska minnen både av talibanernas styre och av de strider som tidigare rasade i Swatdalen. En av dem är Yasmin Gul, som kommer ihåg varje detalj i samband med att hennes familj tillsammans med många tusentals andra tvingades fly i samband med att armén inledde en offensiv mot talibanerna 2009.

– Vi fick springa och kunde inte få med oss något mer än kläderna vi hade på oss, berättar hon.

Därefter fick familjen bosätta sig hos en släkting i flera månaders tid medan striderna rasade i hemregionen.

Distriktet kontrollerades av den pakistanska talibangruppen TPP från 2007 och fram till 2010, då landets militär tillsammans med lokala styrkor till sist lyckades driva bort dem. Swat ligger i provinsen Khyber Pakhtunkhwa, som gränsar till Afghanistan.

Under åren som extremisterna styrde var situationen särskilt svår för regionens kvinnor, säger Yasmin Gul.

– De tvingade oss att bära burka, berättar hon.

Yasmin Gul minns hur det kunde ligga döda kroppar på gatorna och hur äldre familjemedlemmar viskande pratade om hur unga kvinnor hade blivit kidnappade och våldtagna, samt om hur män blivit bestraffade på de mest bestialiska vis. Liken efter personer som hade blivit avrättade genom halshuggning placerades sedan på offentliga platser.

– Jag har ännu inte kommit över de fruktansvärda saker jag bevittnat. Det gäller de flesta. Vi pratar bara inte om det, utan försöker förtränga minnena, säger Yasmin Gul.

Lokalpolitikern Musarrat Ahmad Zeb, säger att talibanerna till en början lovade lokalbefolkningen att de skulle införa rättvisa i regionen. Men när de väl hade tagit kontroll över området blev kvinnorna av med nästan alla sina rättigheter, påpekar hon.

På senare tid har extremisternas aktiviteter ökat igen i regionen. Mushahid Hussain Sayed, som ingår i senatens nationella säkerhetskommitté, säger till IPS att utvecklingen är mycket oroande.

Men det är inte bara runt Swatdalen som talibanerna är aktiva, påpekar politikern Mohsin Dawar från gränsregionen Waziristan. Enligt honom har extremisterna fått nya krafter efter att talibanerna under förra året lyckades återta makten i grannlandet Afghanistan.

En ny studie från den pakistanska tankesmedjan Pak Institute of Peace Studies visar samtidigt att antalet terrordåd i Pakistan snabbt har skjutit i höjden. Enligt studien dödades 433 personer i landet i samband med terrordåd som utfördes bara under det första året efter att talibanerna hade övertagit makten i Kabul.

TPP har tagit på sig ansvaret för en majoritet av dessa terrordåd

Så sent som förra månaden dödades åtta personer i Swatdalen i ett bombdåd mot ett fordon. Ett av offren var en medlem av en fredskommitté och hade tidigare deltagit i förhandlingar mellan talibanerna och säkerhetsstyrkorna. Han var också en av ledarna för motståndet mot talibanerna under perioden då de kontrollerade området.

Nyligen kidnappades också en lokal politiker, som kidnapparna varit beredda att frige i utbyte mot personer som tidigare har dömts för delaktighet i ett dödligt terrordåd.

Politikern Mohsin Dawar påpekar att händelserna har skapat en stor oro i regionen.

Den åsikten delas av Neelum Noori, som driver en skönhetssalong i staden Mingora i Swatdalen. Hon säger till IPS att hon nu är rädd för att hon ska tvingas behöva stänga sin salong.

Samtidigt har det folkliga motståndet mot våldet blivit allt tydligare. I en lång rad städer i provinsen Khyber Pakhtunkhwa har människor gått ut på gatorna för att protestera mot det ökande antalet terrordåd.

Mushahid Hussain Sayed menar att demonstrationerna tydligt visar vad folket vill.

– Det är glädjande att befolkningen har rest sig och att de visar sin beslutsamhet om att dessa grupper aldrig mer ska få skada deras samhälle, säger han.

Zofeen Ebrahim