Bangladesh: Digitalt center hjälper bybor att bemöta förändrat klimat

Badarkhali, 221019 (IPS) – Klimatförändringarnas effekter har tvingat befolkningen i Badarkhali i södra Bangladesh att hitta nya sätt att försörja sig på. Genom ett digitalt hjälpcenter har byborna numera snabb tillgång till rådgivning och stöd.

Paret Rafiq Mridha och Nupur Yachter driver ett småskaligt jordbruk i det kustnära området Badarkhali. Det senaste året har de lyckats mycket bra och därmed kunnat täcka upp för en del av de förluster de drabbats av i samband med de återkommande klimatrelaterade katastrofer som inträffat de senaste åren. Värst var cyklonen Sidr, som ödelade många distrikt i Bangladesh för 15 år sedan.

Hundratals familjer i Badarkhali, ett område som är extremt utsatt för klimatförändringarnas effekter, drabbades av djup fattigdom efter Sidrs härjningar.

Nupur Akhter säger att de nu har kunnat bygga upp sina liv igen – bland annat tack vare ett lokalt servicecenter som de kan ringa till för att få råd inom en rad områden. Hon berättar att det kan handla om väderprognoser eller jordbruksrelaterade problem, men också om hur familjen ska kunna få bäst betalt för sina skördar.

Via centret har befolkningen också fått lära sig hur de själva kan använda sig av olika mobilappar för att få fram den information de behöver.

– Genom det har våra liv blivit enklare och våra förtjänster har ökat, säger Nupur Akhter.

Vid sidan av sina grönsaksodlingar föder paret också upp ankor vars ägg ger en stadig inkomst.

– Eftersom affärerna nu går så bra planerar vi att under nästa år bygga ett tegelhus åt oss själva, säger Rafiq Mridha.

Laboni Akhter, som arbetar vid centrets telefonrådgivning, berättar att de flesta frågor handlar om boskapsrelaterade problem och om hur bönderna ska kunna hantera olika växtsjukdomar. Hon säger att personalen med hjälp av olika digitala verktyg letar upp svaren på deras frågor.

– Om något verkar vara allvarligt så hänvisar vi till lokala jordbruksexperter eller till en veterinär, säger Laboni Akhter.

Tidigare levde en stor del av befolkningen i Badarkhali på fiske. Men i takt med att klimatet förändrats har det blivit allt svårare att bedriva fiske i Bengaliska viken och i närliggande floder – vilket fått många att i stället satsa på fiskodlingar.

Byns fiskare har därför gått samman i ett kooperativ och med stöd från FN:s jordbruksorgan FAO har kooperativet kunnat starta två center – där ett är inriktat på att erbjuda lokalbefolkningen möjligheten att lära sig digital teknik.

– Efter att vi utvecklat dessa center har vi blivit sammankopplade lokalt, men också med bönder i andra delar av landet. På det viset kan vi dela information som gör att vi kan öka våra förtjänster, berättar kooperativets ordförande Mohammad Gafur Mia.

Badarkhali är en av nästan 60 områden i Bangladesh som ingår i en satsning där bönder får möjlighet att utveckla sina jordbruk med hjälp av digitala hjälpmedel. Projektet bedrivs i samarbete med Sara Bangla Krishak Society, en bondeorganisation som är aktiv i hela landet.

Badarkhali ligger i en region som på senare år har drabbats av flera svåra cykloner – men ingen så förödande som Sidr. I samband med den blev befolkningen här av med i stort sett allt de ägde, berättar bybon Mohammad Ali Hossain.

– Men numera kan vi följa väderprognoserna med hjälp av digitala tjänster, och vi vet vad som krävs för att man ska kunna överleva mot alla odds, säger han.

En annan av byborna, Mosammat Mahmuda, berättar att hon genom det lokala kooperativet fick ett lån som gjorde det möjligt för henne att inleda en satsning på att odla fisk och föda upp kycklingar. Affärerna går mycket bra, säger hon.

– Via centret får jag hjälp att se till att fisken och kycklingarna inte drabbas av sjukdomar – men också tips om var jag kan sälja produkterna till bästa möjliga pris, säger Mosammat Mahmuda.

Farid Ahmed