Ukraina stiger snabbt på listan över USA:s vapenexport

New York, 221018 (IPS) – Det ryska anfallskriget mot Ukraina har lett till ett enormt flöde av vapen från USA för att stötta det krigsdrabbade landets försvar. Samtidigt menar en bedömare att den snabba vapenexporten också medför vissa risker.

Under perioden mellan 2017 och 2021 stod Ukraina enbart för 0,1 procent av den amerikanska vapenexporten, visar siffror från Stockholms internationella fredsforskningsinstitut, Sipri. De länder som köpte in mest vapen från USA under samma period var i fallande ordning Saudiarabien, Australien, Sydkorea, Japan och Qatar.

Sedan invasionen av Ukraina inleddes har dock USA presenterat mängder av nya militära stödpaket till det angripna landet. Den senaste i raden meddelades nyligen av utrikesminister Antony Blinken och uppgick till ett värde av 625 miljoner dollar. Sammanlagt handlar det om militära stödpaket till ett värde av hela 17,5 miljarder dollar.

Pieter Wezeman vid Sipri säger samtidigt till IPS att det ekonomiska värdet av de vapen per enhet som skickats till Ukraina förblir blygsamt i jämförelse med de försändelser som gått till vissa andra länder på senare år.

Natalie J. Goldring, expert på säkerhetsfrågor och verksam vid Duke-universitetet, menar att exporten av vapen till Ukraina samtidigt medför olika risker. En är att vapnen ska hamna i händerna på ryska styrkor, vilket innebär en potentiell fara för att de skulle kunna riktas mot västerländska styrkor.

Hon varnar också för att det finns en risk att vapnen kommer att hamna i andra konfliktzoner, när kriget i Ukraina avslutats.

Enligt Natalie J. Goldring innebär en snabb och omfattande vapenexport att det blir svårare att säkerställa var vapnen hamnar – och att förebygga riskerna för att vapnen kommer på avvägar.

Hon menar att exporten av vapen som även kan användas för att attackera mål inne i Ryssland också innebär en förhöjd risk för att Vladimir Putin ska komma med förnyade hot om att använda kärnvapen.

– Eskalerande hot innebär i sin tur en ökad risk för att kärnvapen också kommer att användas – oavsett om detta sker medvetet eller genom misstag, säger Natalie J. Goldring till IPS.

Hon konstaterar samtidigt att exporten gynnar amerikanska vapentillverkare. USA:s försvarsdepartement har redan börjat beställa nya leveranser av vapen som ska ersätta de försändelser som skickats till Ukraina.

Enligt det amerikanska försvarsdepartementet var det vapenpaket som godkändes den 4 oktober det 22:a i ordningen som kommer från amerikanska lager. I samband med tillkännagivandet sade Antony Blinken att vapnen syftar till att stärka Ukraina på slagfältet och därmed landets förhandlingsläge när tiden för samtal väl kommer.

Natalie J. Goldring påpekar dock att det än så länge inte finns några indikationer på några kommande fredsförhandlingar – vilket i sin tur innebär att leveranserna av vapen från USA med stor sannolikhet kommer att fortsätta.

– Samtidigt ökar riskerna med överföringarna i takt med att mängden vapen ökar, säger hon.

Thalif Deen