Få resurser till den djurhållning som är en livlina i många utvecklingsländer

Bulawayo, 221012 (IPS) – Samtidigt som produktionen av animaliska livsmedel är miljöskadlig har djuruppfödningen en avgörande betydelse i många utvecklingsländer. Vissa experter menar att ökade investeringar i sektorn skulle bidra till att minska problemen med undernäring.

I takt med att det har blivit allt tydligare hur produktionen av animalisk mat skadar miljön har de offentliga satsningarna på bönder som föder upp djur blivit färre. Detta samtidigt som boskapen i bland annat Afrika bidrar med näringsrik mat, arbetstillfällen, draghjälp, inkomster – samt har en stor kulturell betydelse.

Vissa experter menar att alla de fördelar som uppfödningen av kossor, getter, får och grisar ger går förlorad så snart klimatfrågan kommer på tal. En del mena att det behövs en mer balanserad diskussion – där boskapsuppfödning i utvecklingsländer inte bara ska ses som ett problem.

Att produktionen av animaliska livsmedel har negativa miljöeffekter råder det inga tvivel om, konstaterar Ian Wright, som är biträdande generaldirektör vid det internationella boskapsforskningsinstitutet, ILRI, i Nairobi.

Samtidigt menar han att produktionen av kött, ägg och mjölk är mycket viktig för den afrikanska befolkningen, av flera skäl:

– Produktionssystemen ser väldigt olika ut i olika regioner i världen, men i Afrika är boskapen helt avgörande för produktionen av näringsrik mat, säger han till IPS.

Ian Wright betonar att en majoritet av befolkningen på kontinenten lider av en bristande tillgång på protein och mikronutrienter – som det finns rikligt av i ägg, mjölk och kött. Detta medan en stor del av befolkningen i världens rika länder snarare skulle gynnas av att äta mindre kött och andra animaliska livsmedel.

– Men de globala diskussionerna om boskap har en tendens att domineras av röster som företräder länderna i Nord, säger han.

Ian Wright menar att det därför är viktigt att utvecklingsländernas perspektiv lyfts fram i den internationella debatten – exempelvis i samband med det kommande stora klimatmötet, COP 27.

Han säger att en förbättrad djurhållning kan minska utsläppen av växthusgaser samtidigt som en hållbar förvaltning av betesmarker kan bidra till att mer kol binds i marken.

FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation, FAO, uppger att uppfödningen av boskap bidrar till att stärka matsäkerheten för väldigt många människor i världen. Ian Wright menar att en stärkt boskapssektor skulle kunna bli särskilt viktig för de människor som lider störst brist på mat.

Samtidigt visar FAO:s uppskattningar att boskapsproduktionen på global nivå står bakom drygt 14 procent av världens utsläpp av växthusgaser. Nötkreatur står bakom de största utsläppen – främst i form av särskilda skadliga utsläpp av metan.

Detta medan problemen med undernäring förvärras i Afrika, en kontinent där allt fler går hungriga medan ännu lider brist på nyttig mat.

Adegbola Adesogan, professor vid institutet för matsystem vid Floridas universitet, säger att en ökad produktion av animaliska livsmedel skulle bidra till att minska dessa problem.

– Vi bör prioritera att öka tillgången på animaliska livsmedel över hela Afrika, säger han.

Adegbola Adesogan betonar att konsumtionen av kött är mycket liten i många afrikanska länder. Som exempel nämner han att köttkonsumtionen i Nigeria exempelvis bara är fem procent så stor som i Argentina.

Samtidigt går bara en liten del av de pengar som investeras i det afrikanska jordbruket till boskapssektorn. Inom biståndet går bara drygt fyra procent till jordbrukssatsningar och enligt Ian Wright är bara en liten del av dessa pengar inriktade på djuruppfödning.

Även inom de nationella jordbrukssatsningarna går bara en bråkdel av investeringarna till boskapssektorn.

Busani Bafana