Lag om transpersoners rättigheter under attack i Pakistan

Karachi, 221011 (IPS) – För fyra år sedan infördes en banbrytande lag som säkerställer transpersoners rättigheter i Pakistan. Men nu vill islamistiska politiker riva upp lagstiftningen – med hänvisning till att den står i strid med religionen. Aktivister menar att den hätska debatten redan har fått mycket allvarliga konsekvenser.

– Detta är en importerad lag som är emot islam och koranen, säger senator Mushtaq Ahmed till IPS.

Han företräder det islamistiska partiet Jamaat-e-Islami, JI, som går i bräschen för en kampanj som nu kräver att lagen skrivs om. Mushtaq Ahmed menar att lagen tillkom med stöd från västerländska organisationer – i syfte att försvaga den muslimska gemenskapen och ”bana väg för” en acceptans av homosexualitet och samkönade äktenskap.

Men även politiker från andra partier har nu ställt sig bakom kraven på att lagen ska skrivas om.

Det är en utveckling som oroar transpersoner.

– Att utnyttja religionen för att elda på människors känslor är mycket farligt, och vi som grupp har ingen möjlighet att försvara oss, säger transpersonen Shahzadi Rai som bor i Karachi.

Läkaren Sana Yasir, som är specialiserad på vård för transpersoner, påpekar att den kritiserade lagen inte ens benämner homosexualitet.

Anis Haroon vid Pakistans nationella människorättskommission, som deltog i utformningen av lagen, menar att den nu utnyttjas av konservativa krafter som vill vinna politiska poänger.

Lagen infördes 2018 efter att en stor majoritet i landets parlament hade ställt sig bakom den. Lagen stärker transpersoners rätt till sjukvård, utbildning och jobb. Men den slår även fast att människors rätt att själva definiera vilket kön de tillhör, inklusive ett tredje kön. Det är den delen av lagen som många kritiker nu riktar in sig mot.

Dit hör även Pakistans islamiska råd, CII:

– Vi respekterar de rättigheter för transpersoner som lagen slår fast. Men när den går bortom det biologiska och börjar närma sig psykologi och sociologi så har vi våra reservationer, säger rådets ordförande, Qibla Ayaz, till IPS.

Han hävdar att CII inte fick möjlighet att granska lagen innan den infördes.

Enligt Mushtaq Ahmed bör lokala medicinska råd få till uppgift att granska fall som berör personer som upplever att de fötts med fel kön. Dessa råd skulle enligt honom bestå av högt uppsatta läkare och specialister, som skulle genomföra en rad tester och undersökningar.

Men det är ett förslag som helt avvisas av organisationer som företräder transpersoners rättigheter.

– Vi kommer aldrig att tillåta att någon ska granska oss, säger Bindya Rana vid den Karachi-baserade organisationen Gender Interactive Alliance, GIA.

– Vi vet redan vilka vi är – på samma sätt som alla män och kvinnor i detta land vet vilka de är.

Många aktivister menar att den pågående debatten har eldat på transfobin i landet.

– Trakasserierna, diskrimineringen och våldet har förvärrats på grund av den negativa propagandan från Jamat-e-Islami, säger aktivisten Reem Sharif, som bor i Islamabad.

Shahzadi Rai påpekar att en transperson nyligen mördades i landet.

– Den utpekade mördaren har gripits. Under förhör har han sagt att han för ett jihad mot transpersoner som kommer att ge honom en direktplats till himlen. Mannen är övertygad om att han kommer att bli frisläppt för att kunna slutföra sitt arbete, säger hon.

Shahzadi Rai lyfter också fram den attack som nyligen genomfördes mot tre kända transkvinnor i provinsen Khyber Pakhtunkhwa, och menar att den transfobi som länge funnits i samhället nu har fått fritt spelrum.

Hon känner själv en stark oro – eftersom hennes ansikte har blivit känt i samband med att hon försvarat lagen i flera tv-intervjuer. Det har lett till att hon utsatts för ett omfattande hat på nätet. Bland annat har det spridits bilder på henne med grova påhopp.

– Jag trodde jag var stark och kunde hantera det. Men attackerna har ett pris och har drabbat mig mentalt, säger Shahzadi Rai.

Bindya Rana vid GIA menar att debatten har orsakat mycket stora skador.

– Allt det vi har arbetat för i flera års tid har nu gått förlorat, säger hon.

Bindya Rana säger att lagen måste försvaras – trots att den inte har gett några större resultat inom vissa områden. Lagen har dock gett transpersoner rätten att själva definiera sin könstillhörighet på id-kort och passhandlingar.

– För oss var det en viktig seger, säger hon.

Sedan lagen infördes har runt 28 000 personer valt att ändra sin könsidentitet. Men nu riskerar alltså den möjligheten att dras tillbaka.

Mushtaq Ahmed understryker att hans parti kommer att fortsätta sin kampanj och hotar med att arrangera gatuprotester om lagen inte skrivs om.

 

Zofeen Ebrahim