Mexiko satsar på elbussar – och fossila bränslen

Mexico City, 220922 (IPS) – Nyligen invigdes en ny linje för elbussar i Mexico City. Men Mexikos omställningsarbete släpar fortfarande efter många andra länder i regionen – och regeringen fortsätter bedriva en energipolitik som är inriktad på fossila bränslen.

Mexiko med dess 129 miljoner invånare saknar en nationell strategi för framtidens vägtransporter – vilket anses vara avgörande för att landet ska kunna minska sina koldioxidutsläpp.

De styrande i jättestaden Mexico City har dock inlett en satsning för att elektrifiera de allmänna kommunikationerna, med målsättningen att byta ut stadens dieseldrivna bussar till elbussar.

Bernardo Baranda, Latinamerikachef för Institutet för transportpolitik, ITDP, konstaterar att Mexiko ligger efter flera andra länder i regionen när det gäller satsningar på elfordon.

Flera andra latinamerikanska huvudstäder har kommit betydligt längre när det gäller elektrifieringen av kollektivtrafiken – däribland Bogota, Montevideo och Santiago. Flera andra länder i regionen har också utformat tydliga handlingsplaner.

Försäljningen av el- och hybridbilar har långsamt ökat i Mexiko, men ligger fortfarande på mycket låga nivåer.

Den statliga elkommissionen, CFE, har på senare år arbetat för att bygga ut antalet laddningsstationer för elbilar i landet. Hittills ska två tusen sådana stationer ha uppförts. Men en del av dessa är inte i bruk, visar det sig när IPS kontrollerar ett flertal laddningsstationer i Mexico City. Det är också tydligt att satsningen på laddningsstationer ännu inte har lett till något större uppsving för försäljningen av elbilar.

Innan den nuvarande regeringen under president Andrés Manuel López Obrador kom till makten fanns det en nationell strategi för att driva på elektrifieringen av landets fordonsflotta. Men den satsningen lades på is i och med att den nya regeringen tillträdde i slutet av 2018.

Regeringen har även kritiserats för att bedriva en politik som gynnar fossilindustrin – bland annat genom att fortsätta med de mycket kraftiga bensinsubventionerna.

Mexiko är dessutom en av världens stora producenter av både olja och gas genom det statliga energibolaget Pemex, vars verksamhet har fortsatt att gynnas av regeringen.

En femtedel av alla koldioxidutsläpp i Mexiko kommer från transportsektorn. Vid klimatmötet i Glasgow i november förra året gjorde Mexiko ett frivilligt åtagande om att stoppa försäljningen av bilar med förbränningsmotorer till 2035.

Samtidigt lättade landets regering under förra året på reglerna för importen av begagnade fordon från utlandet, vilket experter menar kommer att ha en negativ inverkan på de framtida utsläppen.

Bernardo Baranda säger att bensinsubventionerna, satsningarna på fossilindustrin och bristen på insatser för att öka användningen av elbilar kommer att få negativa effekter.

– Det behövs offentliga satsningar i form av incitament och en utbyggd infrastruktur. Detta är också något som många länder satsar på – medan Mexiko inte är på väg att leva upp till sina internationella åtaganden, säger han.

Emilio Godoy