Organisationer utestängda när världsledarna samlas i New York

New York, 220921 (IPS) – Säkerhetspådraget är enormt när över 150 av världens ledare denna vecka samlas vid FN:s generalförsamling i New York. Samtidigt kritiseras FN för ett beslut som innebär att representanter för ickestatliga organisationer inte får tillträde till högkvarteret under två veckors tid.

Som alltid pågår ett omfattande säkerhetspådrag i New York under tredje veckan av september, då världens ledare kommer till staden för att tala inför generalförsamlingen. I år är det också första gången på tre år som mötet inte präglas av de restriktioner som gällde under pandemin.

Den så kallade högnivåveckan pågår mellan den 20 och 26 september. Samtidigt har företrädare för det civila samhället fått beskedet att de inte tillåts besöka högkvarteret mellan den 16 och 30 september. Detta i enlighet med ett meddelande som slår fast att endast FN-personal och medlemmar av de nationella delegationerna kommer att ha tillträde till byggnaden under denna period.

Flera organisationer är dock kritiska till agerandet. Mandeep S. Tiwana, programchef vid den globala alliansen Civicus, säger till IPS att de indragna passerkorten för företrädare för organisationer som har konsultativ status inom FN är ”diskriminerande”.

– Men beslutet är också ologiskt. Detta eftersom det internationella samfundet går miste om de fördelar engagemanget från det civila samhället bidrar med i en tid som präglas av global oro, säger han.

Mandeep S. Tiwana menar att både FN-personal och diplomater därmed går miste om möjligheten att möta personer som har djupa kunskaper om de globala utmaningar FN och världen står inför.

– Denna nonchalanta inställning från FN:s ledning visar ännu en gång på behovet av att det inrättas ett särskilt FN-sändebud som företräder det civila samhället.

Ett sådant sändebud skulle enligt honom kunna verka för att fördjupa relationerna mellan det civila samhället och FN.

Trots att generalsekreterare Antonio Guterres understrukit vilken viktig roll världens ickestatliga organisationer sedan länge har inom det globala utvecklingsarbetet, har dess företrädare alltså inte tillgång till FN-högkvarteret under ett av världsorganisationens politiskt viktigaste möten.

Även Louis Charbonneau, chef för Human Rights Watchs FN-kontor, är kritiskt till vad han menar är en ”vettlös” exkludering av det civila samhällets representanter under en av årets viktigaste FN-veckor.

– Vi har tidigare kritiserat uteslutningen av ickestatliga organisationer eftersom det sker godtyckligt och i vissa fall har gällt perioder som är längre än högnivåveckan – vilket är obegripligt. Nu menar vi att uteslutningen bör slopas helt, säger han till IPS.

Louis Charbonneau säger att erfarenheterna under pandemin – då organisationer inte hade tillträde till högkvarteret medan många andra grupper hade det – gjort det tydligt att det krävs ett kraftigare ställningstagande mot ”försöken att marginalisera ickestatliga organisationer inom FN”.

Jens Martens, chef för tankesmedjan Global Policy Forum i Bonn, säger till IPS att FN och dess medlemsstater ofta uppvisar en inkonsekvent hållning till det civila samhället.

– Å ena sidan hyllas organisationerna och samarbetet med civilsamhället påstås vara en högt prioriterad fråga inom FN. Å andra sidan införs det restriktioner mot de ickestatliga organisationerna, eller till och med utesluts de – vilket sker nu, säger han till IPS.

Thalif Deen