Våldtäktsanklagelse sätter ljuset på FN-diplomaters immunitet

New York, 220830 (IPS) – Förra veckan blev en FN-diplomat i New York anklagad för att ha våldtagit en kvinna. Mannen kunde dock undkomma polisen genom att hänvisa till sin diplomatiska immunitet och uppges nu ha återvänt till hemlandet.

Liksom diplomater över hela världen kan FN-personal undgå åtal genom att hänvisa till sin diplomatiska immunitet. Det gäller både för allvarliga brott och i samband med civilrättsliga tvister.

Under 1970- och 80-talen fanns det i New York diplomater som kom från länder med mycket svaga ekonomier och som därför hade problem att betala sin hyra eller andra räkningar. Detta drabbade ibland privata hyresvärdar, som med tiden undvek att hyra ut till FN-personal eftersom deras diplomatiska immunitet kunde göra det mycket svårt att driva in obetalda hyror. Av det skälet satte åtminstone en hyresvärd i centrala New York upp en skylt som slog fast att ”hundar och diplomater” inte var välkomna.

Förra veckan blev dock en diplomat från Sydsudan anklagad för ett betydligt allvarligare brott, då en kvinnlig granne i en fastighet på Manhattan polisanmälde honom för våldtäkt. Mannen kunde dock undgå att gripas på grund av sin diplomatiska immunitet och återvände snabbt till hemlandet.

I ett brev som är daterat 25 augusti skriver Sydsudans utrikesdepartement att man då våldtäktsanklagelsen hade blivit känd beslutade att omedelbart kalla hem den utpekade diplomaten och nu kommer att genomföra en utredning av fallet. Enligt brevet är diplomaten redan tillbaka i hemlandet, där han nu har stängts av från sitt arbete i avvaktan på utredningen. Samtidigt understryker utrikesdepartementet att alla former av sexualbrott är ”fullständigt oacceptabla”.

Vidare betonar utrikesdepartementet att landets nuvarande regering är mycket engagerad i arbetet för att säkerställa kvinnors rättigheter och för att förhindra våld mot kvinnor. Enligt brevet kommer landet nu att samarbeta med amerikanska myndigheter och – beroende på vad en kommande utredning visar – vidta lämpliga åtgärder.

Antonia Kirkland vid människorättsorganisationen Equality Now säger till IPS att man välkomnar att Sydsudan tar anklagelserna på allvar. Men hon understryker också att den diplomatiska immuniteten inte bör fungera som ett skydd för någon som misstänks ha begått mycket allvarliga brott.

– Den bör inte åberopas när det gäller misstänkta sexualbrott. Dessa fall måste utredas ordentligt, och de som ställs till svars och fälls ska straffas. Det är också mycket viktigt att brottsoffren erbjuds det stöd och den upprättelse de förtjänar.

Av det skälet anser Antonia Kirkland att FN nu bör agera för att säkerställa att Sydsudan samarbetar med amerikansk polis och att fallet blir ordentligt utrett. Om utredningen leder till åtal och diplomaten fälls måste han också avtjäna det straff han döms till, säger hon.

FN:s talesperson Stephane Dujarric understryker i samband med en pressträff att alla former av sexualbrott måste utredas ordentligt, och att man kommer att bevaka utvecklingen av det aktuella fallet.

Thalif Deen