Utländska fiskefartyg anklagas för att utarma Latinamerikas hav

Caracas, 220826 (IPS) – Fiskeflottor från i synnerhet Kina pekas ut som ett allvarligt hot mot de marina resurserna i östra Stilla havet och sydvästra Atlanten. Överfisket utgör också ett stort ekonomiskt hot mot flera latinamerikanska länder.

Var femte fisk som konsumeras i världen har tagits upp illegalt. Det säger havsforskaren Juan José Cárdenas vid Simón Bolívar-universitet i Caracas till IPS.

Som exempel lyfter han fram situationen i de skyddade och biologiskt sällsynt mångsidiga vattnen runt Galapagosöarna i Stilla Havet – där det finns stora bestånd av arter som är högt efterfrågade.

Samtidigt upptäcker marinen i Ecuador, som ögruppen hör till, årligen flera hundratals utländska fiskefartyg som befinner sig i närheten av de skyddade området.

Fiskeflottorna uppges röra sig från kusten utanför Ecuador och Peru, för att sedan ta sig vidare till Chile, innan de via Magellansundet fortsätter till Atlantkusten och fiskar vidare utanför Argentinas, Uruguays och Brasiliens kuster.

I Stilla havet fångar många utländska fiskare Humboldtbläckfisken. Alfonso Miranda är ordförande för en samarbetsorganisation mellan företag och fiskare i Chile, Ecuador och Mexiko som verkar för ett hållbart fiske av bläckfiskarten. Han uppger att man bara i år har registrerat 631 kinesiska fartyg inne på ecuadorianska och peruanska territorialvatten.

José Cárdenas påpekar att överfisket även utgör ett stort hot mot tonfisken. FN-organet FAO uppger att över en tredjedel av världens tonfiskbestånd redan är utsatta för ett fiske på ohållbara nivåer.

José Cárdenas säger att det legala fiske som bedrivs av lokala fiskare, redan ligger på gränsen till vad som är hållbart för vissa arter.

– Ett illegalt fiske utöver det, även i mindre omfattning, är tillräckligt för att äventyra hållbarheten och den matsäkerhet som dessa arter bidrar till, säger han.

Alicia Mosteiro Cabanelas, vid FAO:s regionalkontor i Santiago, säger till IPS att överfiske alltid innebär ett hot mot – men också slår hårt mot lokala fiskare och lokalbefolkningarnas tillgång på mat.

– Illegalt, orapporterat och oreglerat fiske utgör ett globalt problem, slår hon fast, och tillägger att det också förvärrar problemen med undernäring och fattigdom.

Samtidigt har medier i Brasilien, Chile och Mexiko även rapporterat om hur lokala fiskeflottor bryter mot regler och fångar otillåtna arter.

Fiskare i Ecuador exporterar dessutom stora mängder hajfenor, som de hävdar kommer från bifångster – trots att hajfiske är förbjudet. Hajfenor är högt eftertraktade i delar av Asien och Världsnaturfonden uppger att den globala handeln omsätter mångmiljardbelopp.

USA har samtidigt inlett samarbeten med Colombia, Costa Rica, Ecuador, Mexiko och Panama i syfte att hjälpa länderna med övervakningen av kinesiska fiskebåtar. Den kinesiska fiskeflottan är världens största och beräknas bestå av många tusentals faryg som årligen fångar runt 15 miljoner ton fisk i världshaven.

Humberto Márquez