Dyr sjukvård slår hårt mot papperslösa migranter i USA

San Salvador, 220824 (IPS) – Jorge lever med en ständig oro över att drabbas av en sjukdom som kräver vård – eftersom han inte skulle ha råd med räkningen. Han är bara en av flera miljoner papperslösa migranter i USA som lever i samma situation.

– Jag är rädd för vad som skulle hända om jag blir sjuk eftersom vårdkostnaderna är så höga här, säger Jorge, 56, till IPS via en videolänk.

Han vill inte bli citerad med sitt efternamn eftersom han inte vill riskera att de amerikanska myndigheterna ska kunna spåra upp honom och skicka tillbaka honom till El Salvador.

Jorge lämnade hemlandet och arbetet som lärare för drygt tio år sedan och begav sig till USA med förhoppningar om ett bättre liv. Nu bor han i staden Silver Spring i delstaten Maryland och säger att hans drömmar inte har besannats.

Bristen på uppehållstillstånd gör att han tvingas försörja sig på ett låglönejobb på ett livsmedelslager. Med tiden har de långa arbetsdagarna i ett kylrum gett honom krämpor i ena armen.

Han en av de uppskattningsvis elva miljoner papperslösa migranterna i USA, varav många löper allvarliga hälsorisker – eftersom de undviker att uppsöka sjukvården.

Främst beror det på de höga sjukvårdskostnaderna, som även kan slå hårt mot amerikanska medborgare och personer som har rätt att vistas i landet. Men situationen är ännu svårare för papperslösa, som har sämre löner och ofta helt saknar sjukvårdsförsäkringar.

Dessutom oroar sig många för att de ska gripas och deporteras av immigrationsmyndigheten om de besöker ett sjukhus.

– Oron är inte obefogad. Det förekommer att människor söker vård och att vårdpersonalen ringer till myndigheterna, säger Emilio Amaya, ordförande för organisationen San Bernardino Community Service Centre, till IPS.

Han betonar att det handlar om enskilda fall – men att det förekommer i städer som ligger nära gränsen till Mexiko.

Emilio Amayas organisation är baserad i Kalifornien och har sedan länge stöttat papperslösa migranter. Själv kommer han från Mexiko, men har bott i USA i närmare 40 år.

Emilio Amaya säger att många papperslösa riskerar sin hälsa på grund av att de inte ingår i de offentliga program som finns för personer med låga inkomster, som Medicaid. Möjligheterna att få tillgång till någon form av offentlig sjukvårdsförsäkring är enligt honom olika, beroende på i vilken delstat eller stad man bor.

Enligt Emilio Amaya har papperslösa generellt svårt att få tillgång till offentligt finansierad sjukvård. Men han säger att det har gjorts vissa framsteg i en del delstater, däribland i Kalifornien.

– I flera år har vi drivit en kampanj för att alla – oavsett migrationsstatus – ska erbjudas tillgång till offentliga vård, säger han.

Han berättar att detta också infördes i Kalifornien förra året, för personer som är över 55 år gamla.

– Nu arbetar vi för att det programmet ska gälla för alla, oavsett ålder, berättar han.

Emilio Amaya betonar samtidigt att papperslösa migranter i många andra delstater helt saknar tillgång till liknande program

För den som inte har en sjukförsäkring genom sin arbetsgivare, eller i ingår i ett offentligt program som Medicaid, kan kostnaderna för att få vård snabbt bli skyhöga i USA.

Emilio Amaya säger att bara en natts vistelse på sjukhus kan kosta motsvarande tiotusentals kronor och att den som drabbas av cancer riskerar att få räkningar på flera miljoner.

Sjukhusen måste enligt lag erbjuda vård till alla – oavsett migrationsstatus. De som saknar sjukvårdsförsäkringar kan därefter få betala av på sina räkningar månadsvis.

Jorge berättar om en kollega, en papperslös migrant från Guatemala, som för ett halvår sedan drabbades av ett bråck. När smärtan blev outhärdlig var han tvungen att söka vård – och behandlingen kom att kosta kollegan motsvarande 120 000 kronor.

– Sedan dess har han haft den skulden till sjukhuset, berättar Jorge.

Emilio Amaya säger att hans organisation alltid uppmanar personer att uppsöka vården – trots de höga kostnaderna.

– Det är bättre att överleva, även om det innebär att du drar på dig en skuld som du får betala av på, konstaterar han.

Enligt en studie som gjordes av sjukvårdsinstitutet Kaiser Family Foundation förra året, och som citerats av CNN, beräknas 46 procent av de papperslösa migranterna i USA stå utan sjukvårdsförsäkring.

Edgardo Ayala