Världen rustar – medan allt fler hotas av svält

Madrid, 220705 (IPS) – I spåren av Rysslands anfallskrig mot Ukraina har många länder beslutat att kraftigt höja sina försvarsanslag. Detta samtidigt som FN:s livsmedelsorgan, WFP, vädjar om mer resurser för att hjälpa det snabbt ökande antalet människor som lider akut brist på mat.

Medan många av världens länder nu kraftigt utökar sina redan dyra inköp av vapen hotas världen av en enorm hungerkris. Enligt WFP tvingas 811 miljoner människor att gå till sängs hungriga – medan antalet som lider akut brist på mat har ökat mycket snabbt. Enligt FN-organet lever nu runt 50 miljoner människor i 45 länder i världen på svältgränsen.

Hjälpbehoven är enorma, samtidigt som WFP uppger att resurserna är långt ifrån tillräckliga. Organet behöver motsvarande dryga 22 miljarder dollar omgående, för att kunna bistå 137 miljoner människor med akuta stödinsatser under året. Samtidigt påpekar WFP att världens länder fortfarande är drabbade av coronapandemins ekonomiska konsekvenser, vilket lett till att ”klyftan mellan behov och resurser är större än någonsin tidigare”.

Redan innan den ryska invasionen av Ukraina satsade världens länder enorma belopp på sina försvar. Nyligen rapporterade IPS om hur världens nio kärnvapenstater bara under förra året satsade motsvarande 82,4 miljarder dollar på sina atomvapen.

WFP påpekar samtidigt att konflikter har förblivit den främsta orsaken till att människor går hungriga. Över 60 procent av alla som lider brist på mat lever i konfliktområden. Den nuvarande krisen beror enligt organet på en kombination av orsaker. Medan klimatrelaterade händelser förstör människors möjligheter att odla mat och försörja sig har många drabbats hårt av pandemins ekonomiska konsekvenser – och av de snabbt stigande priserna på mat. WFP tvingas i dag betala 30 procent mer för den mat organet köper in, i jämförelse med under 2019.

I länder som Nigeria, Sydsudan och Jemen uppger WFP att de tvingats minska storleken på sina nödpaket för att kunna nå ut med hjälp till fler personer.

Samtidigt varnar WFP för konsekvenserna av att inte investera i långsiktiga och hållbara åtgärder för att stötta drabbade befolkningar. Detta riskerar att påverka även andra länder – genom ökande migration och förhöjda risker för instabilitet och konflikter, betonar FN-organet.

Baher Kamal